Astfel, testarea eficace are un rol esențial în limitarea extinderii pandemiei. Utilizarea corectă a testelor vizând COVID-19, în număr mare și asigurând un timp scurt între cererea de testare și rezultatul testului are un rol semnificativ în reducerea răspândirii SARS-CoV-2, așa cum menționează Comisia Europeană în Recomandarea sa din 28.10.2020 privind strategiile de testare vizând COVID-19, inclusiv utilizarea testelor rapide de detecție a unui antigen C(2020) 7502 final.
Ținând cont de aceste circumstanțe Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un ordin care prevede că ”farmaciile comunitare și oficinele comunitare rurale pot desfășura activități de testare rapida antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2”.
În urma testării, farmaciile și oficinele vizate de proiectul de ordin vor emite un buletin de testare, care va conține cel puțin următoarele elemente:
denumirea societății comerciale în structura căreia funcționează farmacia comunitară sau oficina comunitară rurală care a efectuat testarea;
numele, prenumele, domiciliul sau reședința persoanei testate;
rezultatul testării, care poate fi pozitiv sau negativ;
numele și prenumele persoanei care a efectuat testarea;
data efectuării testului şi semnătura persoanei care l-a efectuat.
Direcţiile de sănătate publică judeţene și cea a municipiului Bucureşti vor emite un acord temporar de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu COVID-19, pe care-l vor transmite în format electronic farmaciilor și oficinelor rurale care vor fi astfel autorizate pentru testare. Acestea vor fi nevoite să facă dovada calității testelor, cât și a faptului că au așa ceva la vânzare.
Citește și: Previziunile BioNTech, partenerul Pfizer. Încasări URIAȘE
În baza acestui acord, farmaciile comunitare și oficinele comunitare rurale vor organiza, într-un spațiu delimitat, destinat exclusiv procesului de testare, o zonă în care se vor face testele rapide antigenice pentru diagnosticarea infecției cu COVID-19. Această zonă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
să fie amplasată într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație;
să fie dotată cu mobilierul necesar: masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor biologice rezultate din activitatea de testare;
să aibă o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei, eventual prin instalarea unui paravan opac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.