Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, transmis Bursei de Valori Bucureşti, proiectul SMR Doiceşti vizează dezvoltarea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa.
"Această investiţie are potenţialul de a pune ţară noastră pe harta celor mai importante centre globale de inovare în domeniul energiei. România îşi propune să devină un exemplu pentru alte ţări din regiune, unde sunt zeci de termocentrale pe cărbune similare şi care ar putea fi transformate mai rapid, prin tehnologia SMR, în capacităţi de producţie de energie nucleară - producţie în bandă cu emisii zero de CO2. Energie sigură, curată şi la un preţ competitiv.
Mai mult, acest obiectiv va avea un rol crucial şi în echilibrarea sistemului energetic naţional, fiind mult mai flexibil din punct de vedere al ajustării producţiei de energie faţă de reactoarele nucleare de mari dimensiuni. România trebuie să aibă curaj şi să îşi asume proiecte mari, pentru că istoria ne arată că putem face lucruri extraordinare. Ţară noastră, prin tradiţie, a realizat premiere în domeniul energiei, de la a treia piaţă de gaze naturale din lume până la realizarea primul export de gaze naturale din Europa", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.
Prezent la eveniment, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a susţinut că România îşi va dubla producţia de energie nucleară, cu sprijinul ferm al Statelor Unite, şi va fi printre primele state ale lumii care vor implementa tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici.
"De asemenea, printr-un volum istoric de investiţii în energie verde, nucleară, geotermală, modernizarea sistemului naţional şi îmbunătăţirea capacităţii de interconectare cu toate ţările din jur, România are toate argumentele să devină lider regional în sectorul energetic", a afirmat acesta.
În opinia directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, proiectul se aliniază strategiei de a îmbunătăţi mixul energetic al României şi de a sprijini tranziţia către energia curată.
"Suntem încântaţi să ne continuăm progresul cu proiectul SMR de la Doiceşti. Dezvoltarea continuă a acestui proiect nuclear avansat este o dovadă a parteneriatului puternic dintre România şi Statele Unite, reflectând obiectivele noastre comune de securitate energetică şi de gestionare a mediului. Proiectul se aliniază strategiei noastre de a îmbunătăţi mixul energetic al României şi de a sprijini tranziţia către energia curată", a adăugat el.
Potrivit Melaniei Amuză, directorul general al RoPower Nuclear, semnarea FEED 2 marchează începutul unui parteneriat puternic cu compania americană Fluor, cu experienţă bogată şi globală în dezvoltarea de proiecte industriale mari, în domeniul energiei.
Totodată, Pierre Bechelany, preşedintele diviziei LNG & Power a Fluor, şi-a exprimat mulţumirea de a continua rolul companiei pe care o reprezintă în sprijinirea acestui proiect important de implementare a următoarei generaţii de energie nucleară pentru a produce energie electrică de baza curată şi fiabilă pentru România şi Europa, menţionând că, atunci când va fi finalizată, "centrala va fi prima de acest tip din Europa".
Nu în ultimul rând, Teofil Mureşan, director general şi preşedinte al E-INFRA, societatea holding din care face parte NOVA Power & Gas, a transmis că România rămâne lider printre ţările care vizează implementarea centralelor de tip SMR, o tehnologie esenţială în condiţiile tranziţiei europene către un mix energetic stabil şi fără emisii de carbon. Astfel, ţara noastră îşi confirmă locul de jucător în prima liga din industria nucleară.
Proiectul Doiceşti a primit sprijin substanţial, atât din partea Guvernului român, cât şi din partea partenerilor internaţionali, inclusiv un grant semnificativ din partea Agenţiei SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA).
"NuScale Power Modules a fost tehnologia aleasă de RoPower pentru centrală lor de la Doiceşti în sprijinul nevoilor de energie curată ale României. Energia nucleară avansată va juca un rol crucial în tranziţia energetică globală", a mai spus John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.
Colaborarea dintre Nuclearelectrica, RoPower Nuclear, Nova Power & Gas (parte a grupului E-INFRA), Fluor, Samsung C&T Corporation şi Sargent & Lundy va facilita dezvoltarea şi implementarea centralelor cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale în România, valorificând expertiza acestor companii în domeniul energiei nucleare.
Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajează să furnizeze către RoPower Nuclear serviciile de proiectare şi inginerie necesare implementării proiectului nuclear SMR Doiceşti.
Furnizarea acestor servicii va fi în conformitate cu cele mai bune practici din industria nucleară, precum şi cu condiţiile şi specificaţiile tehnice şi comerciale stabilite de RoPower Nuclear, inclusiv standardele de siguranţă, neproliferare şi de securitate cibernetică şi informatică.
La finalul etapei FEED 2 vom avea o estimare actualizată a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar şi proiectarea şi toate analizele de siguranţă şi securitate nucleară aferente proiectului, necesare pentru decizia finală de investiţie.
Centrală SMR care utilizează tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapă de construcţie şi 2.300 de locuri de muncă în producţie. Centrala SMR de la Doiceşti va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.
La evenimentul de semnare au participat Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, şi Jennifer Granholm, secretarul energiei din SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.