Ministerul japonez al Mediului a declarat duminică că testele efectuate pe eșantioane de apă prelevate din mare în apropierea centralei nucleare de la Fukushima nu au detectat radioactivitate. Deversarea în Oceanul Pacific a apelor uzate a început joi, decizie care a declanșat proteste în Japonia și în țările vecine, determinând, totodată, China să interzică importurile de produse acvatice din Japonia.
Testele efectuate de Ministerul Mediului pe eșantioane prelevate din 11 puncte din apropierea centralei au relevat concentrații ale izotopului radioactiv tritiu sub limita inferioară de detecție, adică 7-8 becquereli de tritiu/litru. Ministerul a declarat că apa de mare "nu ar avea un impact negativ asupra sănătății umane și a mediului".
Ministerul va publica săptămânal rezultatele testelor, cel puțin pentru următoarele trei luni, iar apoi va revizui calendarul pentru alte dezvăluiri, a declarat duminică un oficial pentru Reuters.
Agenția japoneză pentru pescuit a declarat sâmbătă că testele efectuate pe peștii din apele din jurul centralei nu au detectat tritiu.
Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co (Tepco), a declarat vineri că apa de mare din apropierea centralei conținea mai puțin de 10 becquereli de tritiu pe litru, sub limita autoimpusă de 700 de becquereli și sub limita de 10.000 de becquereli impusă de Organizația Mondială a Sănătății pentru apa potabilă.
Tepco a declarat duminică că nu a detectat nicio schimbare semnificativă.
Citește și Apa contaminată de la Fukushima va ajunge în ocean. Care sunt riscurile
Citește și Canada revine la energia nucleară după trei decenii de stagnare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.