10 cele mai prețioase și importante metale din lume

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Viitoarea SUPERPUTERE a lumii! Ce țară e FAVORITĂ
Viitoarea SUPERPUTERE a lumii! Ce țară e FAVORITĂ

V-ați întrebat vreodată de ce oamenii își depozitează aurul în seifuri? Și de ce tacâmurile familiei tale sunt întotdeauna atât de bine păstrate? Este de înțeles, având în vedere că atât aurul, cât și argintul sunt metale prețioase. Iată o listă cu primele zece cele mai valoroase metale din lume. 

Elementele chimice metale rare, prezente în mod natural, cu o valoare economică considerabilă, sunt cunoscute sub numele de metale prețioase. Metalele prețioase sunt mai puțin reactive din punct de vedere chimic decât majoritatea celorlalte elemente (a se vedea metal nobil). 

Ele au un luciu ridicat și sunt frecvent ductile. Metalele prețioase au fost folosite cândva ca monedă, dar în prezent sunt folosite mai ales ca investiții și mărfuri industriale. Codul valutar ISO 4217 este atribuit aurului, argintului, platinei și paladiului.  Cu toate acestea, există mai multe metale prețioase care sunt și mai valoroase și mai căutate.

Rodiu

Rodiul deține titlul de cel mai scump metal prețios de pe planetă. Acest metal prețios extrem de rar întâlnit este definit ca fiind un metal de tranziție inert, alb-argintiu, robust și rezistent la coroziune. După o creștere a prețului de peste 30% în acest an, rodiul este în mod discret una dintre cele mai tari tranzacții din acest moment. 

Unul dintre cele mai valoroase metale prețioase este rodiul. Prețurile rodiului sunt, de fapt, mult mai mari decât cele ale aurului. Din cauza rarității sale, rodiul este disponibil doar într-o fracțiune din cantitatea de aur. Diferența mare de preț dintre aur și rodiu se datorează faptului că minele de aur sunt mult mai numeroase decât cele de rodiu. 

Rodiul este un metal prețios care este exploatat în principal în Rusia, Africa de Sud și Canada, datorită rezistenței sale mari la coroziune și la căldură. Suprafețele sale reflectorizante sunt folosite în lămpile de căutare, oglinzi și finisaje pentru bijuterii și conferă o strălucire minunată.

Platina 

Acest metal foarte maleabil este extrem de rezistent la coroziune și este apreciat pentru strălucirea sa metalică și aspectul său strălucitor. Platina, care este folosită mai ales pentru bijuterii, este, de asemenea, angajată pentru o varietate de arme, aeronautică și echipamente dentare, datorită nivelului său ridicat de rezistență. 

Deși este o investiție riscantă, dinamica unică a cererii și ofertei de platină are potențialul de a genera profituri excepționale. Mulți investitori sunt uimiți să afle că platina este mai rară decât aurul. Africa de Sud, Rusia, Canada și alte țări de prelucrare a mineralelor sunt unele dintre cele mai mari țări producătoare.

Aur

În ciuda faptului că nu este cel mai rar metal, aurul rămâne cel mai dorit metal de pe planetă datorită durabilității, flexibilității și dorinței sale. Strălucirea sa aurie și calitățile sale chimice îl fac o componentă valoroasă într-o varietate de mașini. 

Bineînțeles, reputația aurului ca metal proeminent și valoros nu este nefondată. Aurul a fost folosit ca monedă ca simbol al bogăției, prestigiului și puterii în aproape toate societățile, iar lumea modernă nu face excepție. Puține obiecte ocupă un spațiu atât de important în viețile noastre ca aurul, fie că este vorba de verighete, distincții sau chiar bani. 

Acesta este considerat încă oarecum neobișnuit, de unde și prețul ridicat, și a fost folosit în mod semnificativ de-a lungul istoriei pentru monede, bijuterii și arte. Africa de Sud, Statele Unite, Australia și China sunt principalii producători de aur.

Ruteniu

Ruteniul este al patrulea pe lista celor mai scumpe metale prețioase. Ruteniul este un element chimic cu simbolul Ru și numărul atomic 44. Ruteniul, unul dintre verii platinei, păstrează multe dintre cele mai bune calități ale grupului de metale și este frecvent utilizat ca aliaj de platină datorită rezistenței sale la elementele exterioare. Se găsește cel mai adesea în dispozitivele electronice. Poate fi utilizat ca aliaj pentru a crește duritatea și rezistența platinei și a paladiului. 

Ruteniul a devenit din ce în ce mai utilizat în industria electronică ca material de placare pentru conexiunile electrice. Rusia, America de Nord și de Sud și Canada sunt cei mai mari producători de ruteniu

Citește și:

Revoluție în industria acumulatorilor. Bateria care se încarcă în numai 90 de secunde

Metalul care a depășit Bitcoinul în 2021. Creștere SPECTACULOASĂ

300.000 de tone de uraniu de la Ștei, luate de ruși în contul ”despăgubirilor de război”

Iridiul

Iridiul este un metal de tranziție alb-argintiu dur, cu a doua cea mai mare densitate de pe planetă. Este cel mai rezistent la coroziune și poate fi găsit în cantități mari în meteoriți și în scoarța terestră. 

Iridiul are un aspect alb strălucitor iar punctul de topire este ridicol de ridicat. Este unul dintre cele mai dense elemente de pe planetă și contribuie la multe progrese în domeniul sănătății, al vehiculelor și al electronicii. 

Se găsește exclusiv în Africa de Sud. Iridiul, ca și alte PGM-uri, este un produs secundar al mineritului de nichel, iar cele mai mari rezerve se află în Africa de Sud și Rusia. Din cauza rarității sale în scoarța terestră, acesta reprezintă de obicei doar o mică parte din portofoliul unui miner de PGM. 

Osmiu

Osmiu este un metal care poate fi găsit ca oligoelement în aliaje și în minereurile de platină. Este cel mai dens element natural și este utilizat la fabricarea penițelor de stilou și a contactelor electrice. Se găsește în anumite zone din Rusia, precum și în regiuni din America de Nord și de Sud. 

Reniu

Reniul este unul dintre cele mai rare metale din scoarța terestră, având al treilea cel mai ridicat punct de topire și de fierbere dintre toate elementele stabile. Este unul dintre cele mai dense metale și are al treilea cel mai ridicat punct de topire. 

Chile, Kazahstan și SUA sunt primii trei producători. Acesta este adăugat la superaliajele pe bază de nichel pentru a îmbunătăți rezistența la temperatură și este utilizat în motoarele cu turbine de înaltă temperatură. Filamentele, materialul de contact electric și termocuplele sunt câteva dintre celelalte aplicații. 

Argint

Argintul are cea mai mare conductivitate electrică, conductivitate termică și reflexivitate dintre toate metalele descoperite vreodată. Poate fi găsit în scoarța terestră sub formă de aliaj cu aurul și alte metale valoroase, precum și în minerale precum clorargirita și argentita. 

Pe de altă parte, cea mai mare parte a argintului din lume este creată ca produs secundar al rafinării aurului, plumbului, cuprului și zincului. Dintre toate metalele, acesta are cea mai bună conductivitate electrică și termică, precum și cea mai mică rezistență de contact. Peru, China, Mexic și Chile sunt primii patru producători. 

Scandiu

Scandiul a fost descoperit în 1879 prin investigarea spectrală a mineralelor euxenit și gadolinit în Scandinavia. Lars Nilsson, un om de știință suedez, este creditat cu atribuirea numelui scandinav. Are o nuanță metalică alb-argintie și a fost clasificat ca element de pământuri rare de-a lungul istoriei. 

Este prezent în majoritatea zăcămintelor de pământuri rare și de uraniu, dar este extras din anumite minereuri doar în câteva mine din întreaga lume. 

Indiu

Indiul este cel mai moale metal de pe planetă, cu excepția alcaliului, și este un metal de post-tranziție care reprezintă aproximativ 0,21 părți la milion din scoarța terestră. Indiul are un punct de topire puțin mai mare decât sodiul și galiul, dar puțin mai mic decât litiul și staniul. 

Ferdinand Reich și Hieronymous Theodor Ritcher au folosit metode spectroscopice pentru a-l detecta în 1863. I s-a dat numele de indiu datorită liniei albastru indigo din spectrul său. China, Coreea de Sud și Japonia sunt principalii trei producători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9765
USD
Azi 4.7176
Diferența 0.0119
Zi precendentă 4.7057
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.7176 RON
GBP flag1 GBP = 5.9544 RON
CHF flag1 CHF = 5.3172 RON
AUD flag1 AUD = 3.0468 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3484 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0304 RON
NOK flag1 NOK = 0.4249 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 393.2836 RON
Monede Crypto
1 BTC = 422515.52RON
1 ETH = 14445.10RON
1 LTC = 424.30RON
1 XRP = 5.27RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.58%
6 luni: 5.62%
12 luni: 5.66%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17484.18-0.87%
BET-BK3259.46-1.14%
BET-EF939.36-0.64%
BET-FI60114.44-1.24%
BET-NG1229.93-0.72%
BET-TR38560.94-0.87%
BET-TRN37480.80-0.87%
BET-XT1498.32-0.89%
BET-XT-TR3248.39-0.89%
BET-XT-TRN3164.12-0.89%
BETAeRO939.38-1.09%
BETPlus2587.70-0.82%
RTL38685.67-0.90%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

Comunicate de presa

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook

Investiții pentru închiderea inelului de 400 kV al României

Marți a avut loc prima întâlnire după semnarea...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel