Iată cele mai importante prevederi ale legii
Conform Legii 163/2020, este posibilă izolarea și separarea fizică a celor suspecți de a fi infectați sau ar fi purtătorii de boli ifecțioase.
Carantinarea se face în spații special amenajate de către autorități, la domiciliu sau la locația declarată de către persoana carantinată.
Măsura carantinării este luată de direcțiile de sănătate publică. Decizia emisă de DSP va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege.
Durata carantinării celor suspecți, purtători (asimptomatici) sau bolnavi se desfășoară toată perioada de incubație specifică respectivei boli. În cazul COVID-19, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, perioada de incubație e de 1-14 zile.
Carantină. Cine are grijă de copiii familiilor carantinate
Carantina este obligatorie pentru cei care revin în țară din zone cu risc epidemiologic și cei care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală contagioasă.
Cei care refuză măsura carantinării la domiciliu sau care încalcă această măsură atunci aceștia vor fi plasați în spații special desemnate pentru carantină.
Contestarea carantinării se face la judecătoria în a cărei rază domiciliază sau își au reședința ori la judecătoria în a cărei circumscripție este situat spațiul sau unitatea sanitară în care sunt carantinate.
Concediul pentru carantină cât și indemnizația se acordă numai asiguraților care nu pot desfășura activitatea de acasă. Certificatul de concediu medical se acordă de către DSP-uri.
Indemnizația pentru concediul de carantină este de 100% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului unic de asigurări.
Copii celor carantinați pot fi luați în grijă de rude sau alte persoane desemnate de părinți sau de către cei care au respectivii copii în îngrijire. În cazul în care acest lucru nu este posibil va fi anunțat serviciul public de asistență socială, în vederea monitorizării persoanelor care au nevoie de grijă și, dacă se impune, în vederea luării măsurilor legale de ocrotire temporară pentru persoanele respective.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.