1. Noua Zeelandă
În Noua Zeelandă durează doar câteva ore să-ți începi o nouă afacere, grație unei simple proceduri online. În ultimele decenii, Noua Zeelandă s-a fost transformat dintr-o economie agrară, dependentă în mare măsură de piața britanică, într-un lider mondial în rândul economiilor industrializate, cu piață liberă.
Citește și: Cauze care duc la insolvența unei firme
De când țara a ieșit dintr-o recesiune în anul 2009, a înregistrat o rată de creștere anuală de 2-3% din acel moment. Raportul Băncii Mondiale indică faptul că Noua Zeelandă este cea mai bună țară când vine vorba de protejarea investitorilor minoritari, dar și cea mai bună pentru demararea unei afaceri.
Acordurile sale de liber schimb, reglementările privind concurența, codurile fiscale eficiente și un sistem politic deschis contribuie la poziția sa înaltă în acest top.
2. Singapore
Singapore continuă să fie economia cu unul dintre cele mai sigure medii de afaceri. De exemplu, soluționarea litigiilor comerciale în sistemul instanțelor din Singapore durează în medie aproximativ 150 de zile, cel mai scurt timp din întreaga lume.
În comparație, în Myanmar este nevoie de trei ani pentru a rezolva o dispută comercială, în timp ce în SUA este nevoie de 420 de zile.
3. Danemarca
Conform raportului Doing Business al Băncii Mondiale, procesul eficient de digitalizare al statului danez permite înregistrarea rapidă și ușoară a firmelor noi, achiziționarea unei semnături de tipul „NemID” și înregistrarea asigurării angajaților.
Aceste proceduri pot fi făcute într-o singură zi, iar taxa pentru pornirea unei companii poate costa până la 670 Kroner (63 euro).
Comerțul peste graniță în Danemarca se face în mod facil. Potrivit aceluiași raport, guvernul danez este lider în aplicarea reglementărilor care facilitează interacțiunea pieței fără a împiedica sectorul privat, informează World Atlas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.