Anul acesta atenția a fost concentrată pe companiile locale, după cum a mărturisit Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
Finalistul care mi-a împărtășit experiența sa de business are un alt atuu, pe lângă acesta de a pune pe harta antreprenorilor de succes locul de unde vine. Este cel mai tânăr dintre toți participanții la evenimentul de seara trecută.
Ionel Burtea cultivă fructe de pădure de la 21 ani iar în cei 7 ani de când a pus bazele afacerii sale, cifrele au crescut din abundență, în ciuda provocărilor date de schimbările climatice, în special canicula din acest an.
Abund Berry este o afacere de familie pe care tânărul afacerist a început-o în 2017 alături de bunicul, părinții și sora sa, în Țicleni, județul Gorj.
Încă din prima parte a discuției noastre, Ionel Burtea a recunoscut că afacerea pe care o conduce are nevoie de un volum de muncă deosebit, în special pentru că murele, afinele și căpșunile pe care le vinde sunt ”ultra fresh, totul este la ordinea zilei, persiabilitatea diferă de la lot la lot. De aceea, din punct de vedere operațional, trebuie să fim foarte bine puși la punct.”
El colaborează în prezent cu marile lanțuri de supermaket din țară iar 30 de fermieri cumpără de la el pentru completarea portofoliului, după cum arată site-ul de prezentare al companiei sale. Abund Berry a avut o cifră de afaceri de 7,2 milioane de euro în 2023 iar de curând și-a extins producția și peste hotare, în Germania și Olanda, după cum mi-a mărturisit el, personal.
”Avem în momentul de față 20 de ha și de 3 ani facem și import și export de fructe și suntem prezenți 365 de zile la raft. Acesta este un factor diferențiator în piață și ne ajută foarte mult la cash flow. Suntem prezenți în casele oamenilor în tot timpul anului și asta ne ajută să ne expunem. Creștem frumos de la an la an. Anul acesta aproape dublăm cantitățile și cifra de afaceri. În momentul de față avem 48 de angajați iar din punct de vedere logistic am mărit și flota”.
Reziliența, un punct forte
L-am întrebat pe Ionel ce reprezintă acest premiul BVB Arena pentru el iar răspunsul, probabil din modestie, a fost foarte scurt. ”E pentru echipă, nu pentru mine personal. Este o dovadă că am făcut ceva.” În schimb, a avut de transmis câteva sfaturi importante pentru persoanele care vor să pornească pe acest drum.
”Să înceapă, cum am făcut și noi ca echipă, să ia toate provocările ca niște oportunități. Reziliența emoțională este cea mai bună calitate în antreprenoriat. Să ia un credit și apoi să mai ia unul, iar ca să crești ai nevoie de un plan pe termen lung. Ca să reziști în piață sunt foarte multe provocări, de la forță de muncă, până la partea de finanțare, birocrație, este un amalgam din fiecare.
Obstacolele din agricultură
Bineînțeles, vine si partea în care apar obstacolele, mai ales într-un mediu ca acesta. Cum este și în cazul lui, cultivatorii s-au confruntat în ultimele luni nu doar cu călduri extreme dar au avut și piedici de ordin administrativ, subliniază Ionel Burtea.
”Am avut pierderi aproape trei ani de zile la rând iar anul acesta a fost cea mai mare pierdere, de aproape 1 milion de euro în producție, dar asta este la nivel național, nu doar în ferma noastră. Căldura a fost extremă. Timp de 2 săptămâni am avut aproape 50 de grade pe câmp și nici muncitorii nu puteau să culeagă, decât până la ora 12, cel târziu. Astea sunt provocările, trebuie să investim în sere, astfel încât totul să fie la îndemână, ca să putem planifica producția. Este foarte important acest aspect pentru a avea continuitate.
În afară de schimbările climatice sunt problemele legate de birocrație care ne mănâncă din timp. Legat de asta, am încercat să accesăm acum unele fonduri europene și chiar acum sunt probleme cu Ministerul Agriculturii legat de dezvoltare, ăsta ar fi un subiect de discutat pe zona asta de aberații birocratice și administrative. Pe scurt, este veșnica problemă unde dăm de acei oameni care nu doresc să vadă oportunitățile. O altă problemă de ordin administrativ pe care a identificat-o este că „nu s-au făcut planurile de parcelare, de fâșii de terenuri. E complicat din punctul ăsta de vedere pentru investițiile mari”, a conchis tânărul afacerist.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.