Fondul suveran de avere al Norvegiei, cel mai mare din lume, a câștigat 893 de miliarde de coroane (76,5 miliarde de euro) în primul trimestru, pe fondul îmbunătățirii pieței bursiere, a anunțat vineri banca centrală norvegiană, care asigură managementul instituției.
Această performanță, care reprezintă un randament de 5,9%, permite fondului, unul dintre cei mai mari investitori de pe planetă, să ștergă aproximativ jumătate din pierderea colosală (151 miliarde de euro) suferită anul trecut.
La sfârșitul lunii martie, valoarea sa a atins suma amețitoare de 14,294 miliarde de coroane (1,223 miliarde de euro), sau aproape 2,6 milioane de euro pentru fiecare dintre cele 5,5 milioane de norvegieni.
„Investițiile în acțiuni au contribuit cel mai mult la performanță în timpul trimestrului”, a declarat numărul doi al fondului, Trond Grande.
„Creșterea pieței de acțiuni a fost în mare măsură determinată de sectorul tehnologiei și de bunuri neesențiale”, cum ar fi luxul, a adăugat el.
Investițiile în acțiuni, care au reprezentat 70,1% din portofoliu, au înregistrat un randament pozitiv de 7,4% în primul trimestru. Fondul deține acțiuni la peste 9.200 de companii din întreaga lume, reprezentând echivalentul a 1,5% din capitalizarea totală a pieței.
Investițiile sale în obligațiuni (27,3% din activele sale) au câștigat cu 2,7% în aceeași perioadă, în timp ce investițiile sale în imobiliare și cele în energii regenerabile necotate, care reprezintă 2,4% și respectiv 0,1%, au ieșit pe roșu, la -1,0% și -3,8%.
Citește și Bogații Norvegiei fug din țară, pentru că impozitul a crescut cu 0,1%
Zeci de multimilionari și miliardari norvegieni au părăsit țara în urma majorării impozitului pe avere. Destinația preferată este Elveția.
Solidaritatea legendară a celor bogați... Câteva zeci de multimilionari și miliardari norvegieni au părăsit recent țara în urma introducerii unui nou regim fiscal. Potrivit publicației Dagens Naeringsliv, ar fi vorba de circa patruzeci de bogați care s-au mutat în cu impozite reduse. Se pare că tonul a fost dat de Kjell Inge Røkk, al patrulea cel mai bogat și cel mai mare contribuabil al țării, care a părăsit Norvegia în septembrie anul trecut. Alții i-au urmat exemplul, pornind, probabil, de la ideea că ”dacă și el, atunci mergem și noi”.
Panica a fost provocată de o schimbare a paradigmei fiscale a țării, survenită la 1 noiembrie anul trecut. Taxele pe dividende au fost majorate, iar impozitul pe avere a fost ușor majorat. Guvernul de centru-stânga a decis să crească rata națională de impozitare la 0,4%, de la 0,3% anterior, pentru activele de peste 20 de milioane de coroane norvegiene (1,7 milioane de euro). Aceasta se adaugă la impozitul municipal de 0,7% pentru activele care depășesc 1,7 milioane de coroane norvegiene (150.000 de euro). În total, cele mai mari averi din țară și-au văzut astfel rata de impozitare crescută la 1,1%, față de 1% anterior. ... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.