În cazul pacientei din Statele Unite, boala a trecut și a revenit inainte să fie învinsă definitiv cu ajutorul plasmei cu un conținut ridicat de anticorpi la virusul SARS-CoV-2 și prelevat de la persoanele vindecate de COVID-19.
Cazul a fost prezentat de specialiștii americani de la National Institutes of Health (NIH). Potrivit relatărilor acestora, femeia în vârstă de 47 de ani a ajuns la spital în mai 2020. La internare, ea prezenta tuse și temperatură ridicată.
Simptomatologia specifică bolii COVID-19 apăruseră cu 11 înainte ca pacienta să intre pe mâna medicilor. Dar, cum totul decursese în limite normale, fără manifestări îngrijorătoare, se trata la domiciliu, urmând sfaturi de specialitate. Medicii știau că femeia suferise de limfom, de care se vindecase însă în totalitate după ce fusese supusă unei terapii celulare.
Dar din cauza acestei terapii, sistemul imunitar al pacientei și-a pierdut aproape în întregime celulele B, de care organismul are nevoie pentru a lupta împotriva infecțiilor de orice natură.
La o lună de la internare, medicii au reușit să scadă temperatura bolnavei la 37 de grade și să reducă substanțial simptomele. Femeia a fost externată, deși acasă ea a continuat să primească oxigen. În același timp, testele regulate de COVID-19 au rămas pozitive, dar la limita cu un rezultat negativ.
Citește și COVID-19. Încă un vaccin va putea fi administrat copiilor
În martie 2021, concentrația de virus din organismul femeii a crescut brusc. A fost internată din nou. Analiza genomului virusului din corpul pacientului la zece luni după infectare a arătat că acesta aparține tulpinii B.1.332, care până la momentul studiului practic nu circula la nivelul populației.
Acest rezultat a confirmat că femeia nu s-a infectat din nou, iar agentul patogen a rămas în corpul ei în tot acest timp. Comparând variantele de SARS-CoV-2 luate de la pacientă la începutul și la sfârșitul bolii, medicii au descoperit că virusul suferise, în corpul ei, cam aceleași transformări ca și cum ar fi circulat liber.
Dar în genomul probei prelevate de la această femeie, oamenii de știință au găsit modificări unice. Printre acestea se numără aproximativ două duzini de mutații ale proteinei spike, care apar de obicei la pacienții cu imunitate puternică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.