Cel mai de temut obuzier mobil al SUA a devenit și mai periculos

Matei Ion |
Data publicării:
Armata SUA dezvoltă mai departe obuzierele / Foto: U.S. Army Spc. Angel Ruszkiewicz
Armata SUA dezvoltă mai departe obuzierele / Foto: U.S. Army Spc. Angel Ruszkiewicz

Timp de zeci de ani, tunurile de artilerie mobile și autopropulsate de 155 mm ale armatei au avut o rază maximă de acțiune de aproximativ 30-40 km însă acest lucru acum s-a schimbat.

În ultimii ani, armata americană a extins masiv raza de acțiune la care poate ataca cu proiectilele de precizie ghidate prin GPS, prin crearea unui program de artilerie cu tunuri cu rază de acțiune extinsă.

Obuzierul Paladin cu management integrat (PIM) de 155 mm al armatei SUA este întreținut și modernizat continuu și pregătit pentru un viitor război, astfel că acesta a ajuns să aibă o rază de atac de 70 de km.

Sistemul de armament ERCA al armatei combină șasiul, muniția și componentele de control al focului ale unui Paladin PIM cu un tun de calibru 58 mai lung. Noua armă care dublează raza de acțiune, se arată foarte promițătoare și reprezintă o adaptare a vehiculului PIM existent. PIM poate trage cu muniție de precizie, este dotat cu protecții suplimentare ale blindajului și poate alimenta mai multe sisteme electrice de la bord. Vehiculul dispune de un sistem de alimentare la bord de 600 de volți, conceput pentru a se adapta la tehnologiile de rețea emergente, pe măsură ce acestea devin disponibile. 

Sistemul de alimentare de la bord al PIM valorifică tehnologii dezvoltate pentru tunul Non-Line-of-Sight Cannon (NLOS-C), un obuzier de 155 mm dezvoltat anterior pentru programul "Future Combat Systems' Manned Ground Vehicles", care a fost anulat în 2009. Acționările electrice de la NLOS-C sunt mai rapide decât acționările hidraulice utilizate de obuzierele autopropulsate anterioare. Un dezvoltator de armament al armatei a explicat pentru The National Interest că acționările electrice favorizează viteza de expulzie a proiectilului, care generează apoi viteze mai consistente la gura țevii. Acționările electrice generează, de asemenea, niveluri mult mai mari de putere la bord, necesare pentru sistemele electronice avansate, senzori și sisteme de comandă și control. 

Citește și: Arme din timpul Războiului rece. Ceva mai trăsnit, greu de imaginat

Tunul vehiculului PIM se sprijină pe un șasiu construit cu componente comune ale vehiculului de luptă Bradley, inclusiv motorul, transmisia și șenilele. PIM include o cadență de tragere susținută de un cartuș pe minut și o cadență maximă de tragere de patru cartușe pe minut. În ultimii ani, armata a construit sute de seturi noi de PIM Paladin, fiecare dintre acestea incluzând un obuzier autopropulsat și un vehicul de aprovizionare cu muniție.

Flota existentă de obuziere M109A6, proiectate inițial în anii 1950 și produse în anii 1960, se apropie de momentul în care vor fi depășite moral. Flota actuală își depășește greutatea și capacitatea de putere și nu asigură creșterea mobilității și a protecției. Programul PIM este necesar pentru a aborda lipsurile de capacitate pentru artileria autopropulsată, au explicat dezvoltatorii armatei.

Tunul cu rază de acțiune mai mare este, de asemenea, sprijinit de îmbunătățiri proporționale ale letalității, cum ar fi apariția unor noi cartușe capabile să atace și să distrugă o sferă mai largă de ținte. Având în vedere acest tip de scenariu, armata americană și Raytheon lucrează la o nouă configurație a unui proiectil de artilerie ghidată cu precizie, de 155 m "Shaped Charge", care distruge tancuri, ca parte a unei încercări strategice la scară largă de a depăși inamicii și de a distruge coloanele blindate inamice care se apropie la distanțe mai sigure.

Noua armă reprezintă un salt exponențial față de armele antitanc de ultimă generație existente, cum ar fi rachetele TOW și Javelin; Javelin atinge distanțe de până la 2,5 mile, iar racheta TOW poate lovi ținte de până la 3.000 de metri. "încărcătura modelată" Excalibur aduce o armă antitanc cu totul nouă, capabilă să ajungă până la 30 km. Dezvoltatorii de arme de rang înalt din cadrul armatei explică faptul că extinderea razei de atac în război terestru schimbă unele dintre elementele tradiționale ale strategiei de manevră a armelor combinate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9775
Diferența 0.0003
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5115
Diferența -0.0441
Zi precendentă 4.5556
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9775 RON
USD flag1 USD = 4.5115 RON
GBP flag1 GBP = 5.7821 RON
CHF flag1 CHF = 5.3594 RON
AUD flag1 AUD = 2.7136 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.1762 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0311 RON
NOK flag1 NOK = 0.4120 RON
SEK flag1 SEK = 0.4512 RON
XAU flag1 XAU = 441.8413 RON
Monede Crypto
1 BTC = 370931.51RON
1 ETH = 7361.10RON
1 LTC = 338.45RON
1 XRP = 9.07RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Adrian Negrescu / Foto: Agerpres
Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel