Elon Musk s-a angajat să cumpere rețeaua de socializare pentru 44 de miliarde de dolari, bani pe care nu în deține, de fapt. Pentru a finaliza achiziția, Musk a contractat împrumuturi bancare în valoare de 13 miliarde de dolari, pe care miliardarul va trebui să le ramburseze din profiturile Twitter, potrivit documentelor trimise la SEC, jandarmul pieței bursiere americane. Personal, el va contribui cu 21 de miliarde de dolari din banii proprii (probabil din vânzarea de acțiuni Tesla).
Un ultim împrumut personal de aproximativ 12,5 miliarde de dolari încheie runda de finanțare, pentru care acțiunile Tesla sunt oferite ca garanție. Doar că, din moment ce acțiunile sunt un activ fluctuant, Elon Musk ar fi pus în gaj acțiuni Tesla în valoare de 62,5 miliarde de dolari pentru a-și acoperi împrumutul.
Finanțarea unui stil de viață
Asumarea de datorii în acest mod este o practică obișnuită, cu randamente ridicate pe piața bursieră. Forbes a identificat 32 de miliardari americani care au promis acțiuni ale companiilor lor pentru a lua împrumuturi în 2021. Printre aceștia, presa americană i-a citat pe fondatorul Oracle, Larry Ellison, și pe finanțatorul Carl Icahn.
Scopul acestor persoane foarte bogate este de a-și finanța stilul de viață ridicat fără a afecta valoarea activelor lor sau puterea lor de a controla companiile prin vânzarea de acțiuni. Larry Ellison, de exemplu, a cumpărat o insulă cu 300 de milioane de dolari și un conac cu 110 milioane de dolari fără să vândă nicio acțiune între 2010 și 2020.
Este ceea ce face și Elon Musk din 2015, finanțându-și stilul de viață cu case de amanet. Dar odată cu preluarea rețelei de socializare, operațiunea capătă o nouă dimensiune și devine din ce în ce mai riscantă.
Înainte de Twitter, Musk avea deja angajaate peste 90 de miliarde de dolari în acțiuni promise, potrivit companiei specializate Audit Analytics. El este de departe cel mai mare debitor de acțiuni americane, cu mult înaintea lui Larry Ellison și a celor 24 de miliarde de dolari ai săi. Numai șeful Tesla reprezintă mai mult de o treime din acțiunile gajate în Statele Unite de companiile cotate la bursă, estimate la 271 de miliarde de dolari de Audit Analytics.
Odată ce împrumuturile pentru preluarea Twitter vor fi contractate, totalul acțiunilor gajate de Elon Musk ar ajunge la 140 de miliarde de dolari, potrivit Forbes, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din toate acțiunile gajate din SUA și, de altfel, aproape 60% din averea actuală a miliardarului.
Citește și Elon Musk a vândut acțiuni Tesla în valoare de 4 miliarde $
Piețe în dubiu
Supraexpunerea lui Musk începe să ridice îndoieli pe piețe. Mai ales că Twitter luptă să găsească un model de afaceri care să genereze bani. După câțiva ani, venitul net a scăzut în 2021 și a dus la o pierdere de 181 de milioane de dolari. Este dificil să rambursezi creditele cu pierderi...
Piețele nu s-au înșelat și încep să se îndoiască că oferta lui Musk pentru Twitter se va materializa. Prețul acțiunilor rețelei de socializare a pierdut peste 5% din valoarea sa de la anunțul preluării, iar cel al Tesla a pierdut peste 8% în această săptămână. De când miliardarul și-a anunțat interesul pentru Twitter, la începutul lunii aprilie, prețul acțiunilor Tesla a scăzut cu peste 20%.
Îndoielile vizează nu doar finanțarea operațiunii, dar și capacitatea miliardarului de a gestiona cinci companii în același timp. Dacă Elon Musk devine proprietarul Twitter, el va controla direct Tesla, SpaceX, Neuralink, The Boring Company și rețeaua de socializare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.