Astfel, o nouă hartă detaliată a reliefului Antacticii a permis descoperirea celui mai adânc canion de pe Planeta albastră, cunoscut drept ghețarul Denman. Întânzindu-se pe mai mult de 3500 de metri sub nivelul mării, solul de sub această plapumă de gheață se afla la nivelul mediu de adâncime a oceanelor. Fiind de opt ori mai adânc decât coasta Mării Moarte.
Anterioarele fotografii aeriene nu puteau măsura întreaga adâncime a acestui șanț. În schimb, harta recent lansată, numită BedMachine, permite să se pătrundă la adâncimi niciodată atinse până acum. Bazându-se pe datele adunate de 19 diferite institute de cercetare, această hartă topografică include aproape 1,5 milioane de kilometri de teren sondaj. Aceste informații pot spune multe despre cum solul de sub Antarctica accelerează, încetinește sau chiar oprește deterioarea ghețarilor.
Citește și NASA știe cum va arăta Pământul când toată gheața se va topi (VIDEO)
Cum era de așteptat, noile măsurători au venit cu o grămadă de surprize. Astfel, s-a constatat că fundul ghețarilor se află la o adâncime mult mai mare decât s-a crezut inițial, ceea ce înseamnă că aceste scuturi de gheață prezintă un risc și mai mare de retrage sub impactul procesului de încălzire globală.
Studierea acestor rezultate și reducerea gradului de incertitudine a prognozelor vor avea o importanță decisivă în eforturile oamenilor de știință de a afla cum ghețarii care se topesc în Antarctica vor determina creșterea nivelului mării în timpul crizei climatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.