Fiindcă nu există un cadru de reglementare în ceea ce privește acest aspect, ministrul a declarat că a avut loc o primă întâlnire informală cu un grup de lucru unde s-au purtat discuții asupra acestei chestiuni.
"Am avut azi (miercuri n.r) o primă întâlnire informală cu un grup de lucru, cu furnizorii, cu distribuitorii, cu experţii din minister, cu ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energetic n.r). Bineînţeles că ne uităm şi trebuie să mergem acolo unde alte state deja sunt de ani de zile şi anume să-i premiem pe acei care prin modul în care consumă energie ajută şi Sistemul Energetic Naţional. Nu avem un atare cadru în acest moment în România. Asta înseamnă că, dacă eu sunt consumator şi aleg să consum mai multă energie electrică în jurul prânzului, când am această energie solară ieftină în piaţă, voi avea o factură mai mică la sfârşitul lunii. Sau, în oglindă, dacă aleg să am un consum mai mic seara, când e vârf de consum la nivel naţional, de asemenea, să am o factură mai mică. Această idee o vom duce la bun sfârşit. Am încredere", a explicat Burduja.
Ministrul a adăugat că săptămâna viitoare urmează ca fiecare parte participantă la dialog să vină cu soluţii, cu propuneri concrete.
"Dacă e nevoie de reglementare, în zona ANRE avem toată deschiderea, în zona de legislaţie primară, secundară, ministerul are toată deschiderea, dar vrem să facem un cadru corect, în care şi participanţii la sectorul energetic şi consumatorii să aibă confortul că un comportament responsabil, eficient, va fi şi recompensat", a punctat Sebastian Burduja.
Consumatorul vulnerabil
În ceea ce privește compensarea și plafonarea prețurilor la energie, există o limită de aplicare a acestor măsuri, ”cel puțin până primăvara lui 2025”, arăta ministrul într-o declarație anterioară. Totuși, o anumită categorie va beneficia în continuare de aceste facilități.
Ministrul asigră că până la finalul anului prețurile la energia electrică nu vor fi modificate și că pentru ceea ce urmează se poartă discuții la nivel european. ”Un consumator vulnerabil, repet, un român care trăieşte pe salariul minim sau care are o gospodărie cu foarte mulţi copii, cu venituri reduse, ar trebui să primească un nivel de sprijin diferit de o gospodărie care la finalul lunii stă acasă pe 3.000 - 5.000 - 10.000 de euro”, spunea Sebastian Burduja.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.