Varg Vikernes a fost, la începutul anilor 90 o figură proeminentă în valul de păgânism care cuprinsese tineretul din Norvegia, care deplângeau influența civilizației iudeo-creștine asupra nordului Europei și susțineau reîntoarcerea la zeii vikingilor de altădată, simbol al adevăratului spirit nordic. Nu a durat mult până când revolta a început să se manifeste prin incendieri ale unor biserici, incendieri văzute ca represalii pentru distrugerea locurilor de cult păgâne din perioada creștinării vikingilor, secolele X-XI.
Biserici în flăcări
Deși mai mulți lideri ai mișcării au ajuns în închisoare, încă mai sunt simpatizanți ai mișcării anticreștine de atunci ca dovadă că, după incendiul de la Notre Dame, a apărut imediat pe YouTube un clip cu imagini de la catastrofă, având drept coloană sonoră Burzum, proiectul muzical al lui Vikernes, cu comentarii favorabile la adresa norvegianului, venite inclusiv din România.
Citește și: Proiecte de renovare pentru Notre Dame. Umor rusesc. GALERIE
La începutul anilor 90, pe când era încă un adolescent, Vikernes a devenit cunoscut printre admiratorii genului muzical black metal, activând în formații ca Old Funeral sau Mayhem înainte să-și înceapă propriul proiect, Burzum, formație considerată și una dintre cele mai importante din istoria genului. Tot în acea perioadă, Norvegia a fost cuprinsă de un val de incendieri de biserici, una dintre ele chiar în ajunul Crăciunului din 1992. Cea mai șocantă pentru norvegieni a fost, pe 6 iunie 1992, incendierea bisericii Fantoft, echivalentă pentru români, de exemplu, cu incendierea unei mănăstiri ca Voroneț. Deși a fost judecat pentru asta, nu a fost însă probată în instanță implicarea lui Vikernes. Acesta nu s-a sinchisit prea mult, punând o fotografie cu ruinele fumegânde ale bisericii pe coperta celui de-al doilea album Burzum, intitulat Aske (”Cenușă”).
Anii de după condamnare
Până la urmă, norvegianul a fost arestat și condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Norvegia, pentru uciderea unui coleg de trupă din Mayhem, din motive incomplet elucidate și astăzi, pentru incendierea a patru biserici (pentru alte trei incendieri a fost achitat din lipsă de probe) și deținerea a 150 de kg de explozibil pentru un atentat a cărui țintă este obiect de speculații și astăzi. Susținători ai săi au rămas nedescoperiți și astăzi, alte două incendieri având loc chiar în ziua în care a fost condamnat, pe 16 mai 1994.
În 1997, poliția a reținut membri ai unei grupări neonaziste care intenționa să utilizeze forța pentru a-l ajuta pe Vikernes să evadeze. Acesta a evadat până la urmă în 2003, se pare cu ajutor exterior, deoarece în momentul capturării sale era deja bine înarmat. În 2009, a fost eliberat condiționat și s-a stabilit în Franța, de unde este originară soția sa. În 2013 a fost reținut de către poliția franceză pentru deținerea a patru arme de foc, însă Vikernes a reușit să dovedească faptul că deținea legal acele arme. În lipsă de ceva mai consistent, autoritățile din Franța l-au condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pentru incitare la ură rasială împotriva musulmanilor și evreilor. După eliberarea din închisoare, Vikernes a mai lansat câteva albume sub titulatura Burzum, albume de succes pentru fanii de nișă ai black metalului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.