Deşi cele cinci partide din coaliţie sunt, în general, în favoarea adoptării monedei euro la un moment dat, aceasta nu constituie un obiectiv prioritar pentru viitorul mandat de patru ani.
''Trebuie să punem finanţele publice în ordine, aşadar, chiar dacă cineva ar vrea, nu avem posibilitatea de a adera acum, pentru că nu întrunim criteriile'', a spus Zbynek Stanjura, din formaţiunea Democraţii Civici (ODS), probabilul viitor ministru de finanţe.
Deficitul fiscal pe anul în curs este prognozat de Ministerul de Finanţe la 7,7% din PIB, mai mult decât dublu faţă de limita de 3% impusă pentru ca o ţară să adere la zona euro.
Potrivit lui Stanjura, mai există un motiv pentru ca adoptarea euro să fie amânată. ''Este poziţia noastră de multă vreme că ar trebui să adoptăm euro doar când acest lucru este favorabil pentru Republica Cehă, ceea ce nu a fost cazul până acum'', le-a declarat el reporterilor.
Coaliţia îşi propune să finalizeze programul de guvernare şi împărţirea portofoliilor ministeriale până la 8 noiembrie, când camera parlamentară nou aleasă se va reuni în prima şedinţă.
Formaţiunea ODS a lui Stanjura, cea mai puternică din coaliţie, este şi cea mai rezervată faţă de euro din blocul care a câştigat o majoritate în urma alegerilor de la 8-9 octombrie, urmând să ia locul actualului guvern condus de Andrej Babis.
Citește și Împrumuturi în franci elveţieni. Noi reguli începând cu 1 ianuarie 2022
Partidul Piraţilor, poziţionat la celălalt pol în coaliţie faţă de euro, şi cea mai mică formaţiune din coaliţia în curs de formare, a promis în programul său să aducă ţara în anticamera adoptării euro, Mecanismul Ratelor de Schimb II, în următorii patru ani.
Nu este clar dacă va exista vreo referire la măsuri spre eventuala aderare la euro în programul noii coaliţii, aşteptat să fie prezentat săptămâna viitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.