Publicitate
Contribuţia pentru locuinţă va completa suma de 66 miliarde de coroane cehe (2,73 miliarde de dolari) pe care Executivul vrea să o distribuie sub forma unui tarif subvenţionat la energie, pe durata anotimpului rece.
"Populaţia va plăti maximum 30% din venit pe locuinţă, inclusiv plăţile pentru apă şi energie. Guvernul este pregătit să acopere toate costurile cu locuinţa de peste 30% din venit printr-o contribuţie la locuinţă", a precizat Fiala.
Plafonul pentru cheltuielile cu locuinţa inclusiv energia va fi de 35% în capitala Praga, a anunţat premierul ceh.
În Cehia, energia a fost unul dintre motoarele inflaţiei. În iulie, rata inflaţiei a urcat la 17,5%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii.
Fiala nu a dat publicităţii o cifră privind aşteptata mărime a ajutorului menit să ţină sub control costurile.
Guvernul analizează introducerea unei taxe pe profitul excepţional al firmelor din energie şi al băncilor, taxă care ar putea aduce miliarde de euro la buget anul viitor, pentru a compensa costurile suplimentare cu cheltuielile sociale.
Cehia este dependentă în proporţie de aproape 100% de gazul rusesc, iar Executivul a anunţat că va acoperi aproximativ o treime din cerere prin terminalul de gaze naturale lichefiate din Ţările de Jos. De asemenea, depozitele interne de gaze sunt pline în proporţie de peste 80%.
Citește și Criză energetică. Cehia impune limite la temperaturile din interiorul clădirilor
Ministerul ceh al Industriilor a propus limitarea încălzirii la iarnă la 18 grade Celsius în birouri, 19 grade în instituţiile de învăţământ şi 20 de grade în centrele medicale, în cazul unei crize de combustibili în urma războiului din Ucraina, relatează joi agenţia EFE.
Propunerea corespunde obiectivului Comisiei Europene de reducere a consumului de gaz cu 15% până în martie 2023. Această propunere se regăseşte într-un proiect de act normativ ce cuprinde un tabel detaliat al temperaturii maxime admise în urma pornirii sistemelor de încălzire în funcţie de tipul încăperii.
Astfel, în birouri, camere de hotel, bucătării, camere de zi sau camere ale copiilor temperatura ar trebui limitată la 18 grade Celsius, iar în instituţiile de învăţământ, inclusiv şcoli şi grădiniţe, la maxim 19 grade. În spitale temperatura maximă ce se regăseşte în respectiva propunere este de 20 de grade Celsius, indiferent că este vorba despre rezervele unde sunt internaţi bolnavii, de cabinete sau săli de operaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.