Publicitate
Judecătorii Curții au considerat că regula prin care copilul ia numele tatălui, urmat de cel al mamei, în cazul unui dezacord între părinţi, "se poate dovedi necesară în practică şi nu este neapărat în contradicţie" cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Cu toate acestea, ei au apreciat că "imposibilitatea derogării de la aceasta este excesiv de rigidă şi discriminatorie faţă de femei" şi că "diferenţa de tratament" suferită de reclamantă nu era justificată şi, prin urmare, constituie o încălcare a Convenţiei.
Instanţa a fost sesizată pentru discriminare de către o femeie din Spania care se despărţise de partenerul ei în timpul sarcinii. Când copilul s-a născut, în 2005, legislaţia spaniolă prevedea că, în cazul unui dezacord între părinţi, copilul va purta numele de familie al tatălui urmat de cel al mamei.
Magistraţii europeni şi-au justificat decizia prin circumstanţele particulare ale situaţiei: copilul reclamantei nu a fost recunoscut imediat de tatăl său şi, prin urmare, a purtat doar numele de familie al mamei "timp de peste un an", până la recunoaşterea paternităţii.
Spania a fost obligată să plătească reclamantei 10.000 de euro "prejudiciu moral".
Între timp, situaţia a evoluat în Spania unde, de la o lege datând din 2011 şi în caz de dezacord între părinţi, un judecător de stare civilă are dreptul să hotărască ordinea atribuirii numelor de familie, luând drept principal criteriu "interesul superior al copilului".
Citește și: Cel mai lung caz de COVID-19 a durat UN AN. Ce spun medicii americani
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.