Elizabeth Holmes a fondat compania Theranos la doar 19 ani, cu promisiunea că va revoluţiona industria de sănătate cu tehnologia ei inovativă de recoltare şi testare a sângelui. În scurt timp, a reuşit să strângă peste 9 miliarde de dolari şi a devenit cea mai tânără miliardară din lume.
Votată drept una dintre cele mai influente persoane din Silicon Valley de catre Business Insider, Holmes a devenit rapid cea mai cunoscuta femeie din industria tehnologica. Atentia media i-a permis sa convinga zeci de investitori ca tehnologia ei va schimba complet modul in care se fac analizele de sange.
Holmes si-a creat o imagine atractiva pentru investitori si a vrut sa fie comparata cu alte genii din domeniul tehnologic, precum Steve Jobs si Mark Zuckerberg, scrie Refinery29, preluat de Digi World.
SPUTNIK V are cele mai multe efecte secundare. Rezultate șocante în Argentina
Testele Theranos erau mai rapide, mai ieftine si aveau nevoie de doar cateva picaturi de sange pentru a oferi aceleasi rezultate ca un laborator. Ideea a fost atat de atractiva, incat compania lui Holmes a reusit sa obtina un parteneriat cu lantul farmaceutic international Walgreens si a primit licenta de functionare in toate statele din SUA.
In ciuda asteptarilor, Holmes nu a reusit sa livreze tehnologia promisa. Investigatii preliminare au demonstrat faptul ca eficienta testelor de sange Theranos era falsificata. Conform unor zvonuri, Holmes folosea tehnologia competitorilor in prezentarile pentru investitori si promitea profituri anuale de sute de milioane de dolari, in timp ce compania avea venituri de cateva sute de mii.
Succesul lui Holmes a disparut instant. Elizabeth Holmes este investigata acum pentru fraudarea investitorilor si a pierdut toata averea, in valoare de 4,5 miliarde de dolari. In plus, a fost fortata sa renunte la pozitia de conducere din cadrul companiei Theranos si a platit o amenda de 500.000 de dolari. Daca va fi gasita vinovata, risca 20 de ani in inchisoare.
"Vreau s-o vad condamnata," a declarat Dr. Phyllis Gardner, fosta profesoara a lui Holmes la Universitatea Stanford, potrivit Business Insider. "A pus oameni in pericol si eu nu iert asa ceva."
Theranos a fost data in judecata si de pacienti din Arizona, carora le-a fost pusa viata in pericol din cauza testelor de sange. Compania a fost obligata sa le plateasca despagubiri de milioane de dolari, scrie Business Insider.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.