Situată în București, acestă clădire este oficial cea mai mare din lume și, la apogeu, peste 2 milioane de oameni au lucrat la construcția sa.
Ideea a fost de Palat, în cele din urmă, căderea ultimului dictator al României, Nicolae Ceaușescu, care a forțat țara sa săracă să cheltuiască 3 miliarde de lire sterline pentru a-și construi proiectul de vanitate, provocând foamete în masă.
În mod corespunzător, despotul nu și-a văzut niciodată creația finalizată din cauza revoluției române din 1989, în urma căreia el și soția sa au fost găsiți vinovați de genocid și împușcați la zid.
Palatul Parlamentului are o înălțime uriașă de 84 de metri și o lățime de 365.000 de metri pătrați. Are 23 de secțiuni diferite în interior și peste 1000 de camere cu design somptuos, deși 70% dintre acestea sunt goale.
Iohannis: Nu am de gând să refuz niciun ucrainean care caută refugiu la noi
Costul energiei electrice, al iluminatului și al încălzirii clădirii pentru un an este de 6 milioane de dolari, adică aproximativ cât plătește un oraș mic.
Pe parcursul celor 13 ani de construcție, se crede că milioane de români au fost într-un fel sau altul implicați în construcția sa, fie că au participat la proiectarea și crearea interiorului său, fie că au lucrat efectiv pe șantier.
După o călătorie în 1971 în Coreea de Nord, Ceaușescu a fost inspirat de respectul devotat pe care l-a văzut la cetățenii de acolo și a pornit în căutarea de a-l reproduce în țara sa natală.
Iar în urma cutremurului din 1977, care a distrus o mare parte din București, dictatorul a avut exact scuza de care avea nevoie pentru a-și crea idealul său utopic despre ceea ce ar putea fi comunismul românesc.
Palatul nu era doar pentru spectacol, ci trebuia să îndeplinească și o funcție vitală de securitate.
Când construcția a fost în sfârșit terminată, opt ani mai târziu, guvernul român nu prea știa ce să facă cu el. În prezent, acesta găzduiește guvernul țării și găzduiește o serie de muzee - cu toate acestea, 70% din el zace gol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.