După decenii de relativă impunitate, instanțele franceze par să încerce în ultimii ani să contracareze presupusele „câștiguri obținute ilicit” ale familiilor unui șir destul de lung de dictatori africani, fapt despre care reclamanții spun că ar fi o premieră.
În această lună un judecător pronunțat o sentință în favoarea acuzațiilor asupra unei bănci franceze pentru că a acționat ca „mijlocitor” în achiziționarea unui șir de proprietăți de lux în Paris și Riviera franceză aparținând familiei Bongo.
Banca BNP-Paribas a fost acuzată de „spălare de bani și deturnare de fonduri publice”, potrivit unor surse judiciare.
„Este o premieră istorică în acest caz”, a declarat William Bourdon, avocat pentru Transparency International, reclamant civil în ancheta care durează de zece ani asupra averii din străinătate a familiei Bongo.
Ancheta se referă și la averea lui Denis Sassou Nguesso, președintele Republicii Congo, cunoscut și sub numele de Congo-Brazzaville.
La întocmirea unei liste de active, judecătorii au fost intrigați să descopere că domnul Sassou-Nguesso a cheltuit 1,18 milioane EUR între 2005 și 2011 doar pentru cămăși și costume și aproximativ 60 de milioane EUR pentru achiziționarea de proprietăți.
Până în prezent, în cadrul anchetei, au fost acuzate 13 persoane, inclusiv cinci membri ai familiei Nguesso, un fost avocat al lui Bongo și mai mulți profesioniști francezi.
Muntele de bogății al celor mai sărace țări din lume
Cu toate acestea, niciun membru al familiei Bongo nu a fost încă acuzat. Toți neagă faptele.
„Nu poate exista o operațiune publică majoră de spălare a banilor fără inginerii majore în arta numerelor și a legii”, a spus dl Bourdon.
BNP-Paribas a refuzat să comenteze dat fiindcă este „un proces judiciar în desfășurare”.
Potrivit magistraților de instrucție, „banca nu și-a îndeplinit datoria de vigilență, nedeclarând suspiciuni” între 2002 și 2009 cu privire la „funcționarea atipică a contului companiei Atelier 74”.
Atelier 74 este o companie franceză de design interior care ar fi fost însărcinată să găsească, să cumpere și să construiască proprietăți pentru familia Bongo și care s-a bucurat de o „relație cvasi-exclusivă” cu fostul președinte Bongo, conform unui raport din septembrie 2020 al echipei de procurori francezi care anchetează frauda financiară.
Bongo a condus Gabonul din 1967 până la moartea sa în 2009, a fost o „persoană expusă politic” și cu „risc de spălare de bani”, se arată în raportul francezilor. Fiul său Ali Bongo Ondimba se află la conducerea Gabonului de la moartea tatălui său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.