Clădirea, care a fost cea mai înaltă din Europa când a fost finalizată în 2017 și care acum este pe locul 2, are personal foarte bine plătit iar reclamele afirmă că ar dispune de o fortificație împotriva "rachetelor și exploziilor". Apartamentele sunt închiriate și deținute de oficiali guvernamentali de rang înalt și de directori de rang C în timp ce unitățile rezidențiale se vând cu mai mult de 36 de milioane de dolari.
De asemenea, din 2018, clădirea găzduiește o serie de companii care convertesc criptomonedele în numerar. Acest lucru reiese din adresele listate pe site-urile companiilor. Deși nu există nimic ilegal în mod inerent în acest sens, astfel de întreprinderi pot permite infractorilor să încaseze profituri din infracțiuni digitale dacă nu își monitorizează vigilent clienții, iar unii consideră că supravegherea laxă este o nișă de piață utilă. Experții au legat cel puțin patru dintre companiile din Vostok de spălarea de bani asociată cu industria ransomware, care a generat 1,6 miliarde de dolari în plăți de răscumpărare din 2011, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, afirmă Bloomberg.
Percepția că guvernul rus tolerează sau chiar încurajează anumite tipuri de infracțiuni cibernetice a fost în centrul conflictului dintre administrația Biden și președintele rus Vladimir Putin. Potrivit Departamentului Trezoreriei, în acest an, hackerii, majoritatea cu sediul în Rusia sau în Europa de Est, au obținut 590 de milioane de dolari din atacuri de tip ransomware împotriva școlilor, întreprinderilor, entităților guvernamentale și furnizorilor de servicii medicale - cu 42% mai mult decât au făcut-o în tot anul 2020. La un summit, la aproximativ o lună după ce o bandă cibernetică legată de Rusia a extras 4,4 milioane de dolari de la Colonial Pipeline Co, Biden l-a avertizat pe Putin că eșecul de a pune capăt acestor atacuri va fi întâmpinat cu represalii. Cu toate acestea, hackerii orientați spre profit au continuat și-au continuar activitatea.
Este greu de găsit o ilustrare mai puternică a ineficienței aplicării legii în Rusia decât existența mai multor entități cu legături în zona ransomware care operează din ceea ce este probabil cel mai prestigios turn de birouri din Moscova. Una dintre companiile din Vostok este Suex OTC, prima companie rusă care se confruntă cu sancțiuni din partea SUA pentru că a ajutat cartelurile de ransomware să spele bani. Suex, care își desfășoară activitatea în apartamentul Q de la etajul 31, a procesat cel puțin 160 de milioane de dolari în Bitcoin din surse ilicite și de risc ridicat începând cu 2018, potrivit firmei de cercetare blockchain Chainalysis. Aceste tranzacții reprezintă 40% din afacerile cunoscute ale companiei.
Citește și: Vladimir Putin a pus ochii pe criptomonedele rușilor
Egor Petukhovsky, cel mai mare acționar al Suex la momentul sancțiunilor Departamentului Trezoreriei, a negat într-o postare pe Facebook din octombrie că el sau afacerea sa au ajutat la spălarea de bani pentru hackeri.
Un ocupant al etajului 22, EggChange, este investigat în SUA și în Europa pentru acuzații de spălare de bani, potrivit a trei surse familiare cu ancheta, care au dorit să-și păstreze anonimatul deoarece nu sunt autorizate să discute despre anchetă în timp ce Departamentul Trezoreriei a refuzat să confirme existența investigației.
Binance, cea mai mare piață de criptomonede din lume, afirmă că a "semnalat, de asemenea, mai multe conturi și fluxuri ilicite asociate" cu platforme precum EggChange și CashBank, o altă companie care operează în Vostok. După ce a alertat forțele de ordine cu privire la "activități potențial ilicite", Binance spune că a închis conturile pe care le-a identificat.
Buy-bitcoin.pro, care indică, de asemenea, Vostok ca sediu central, a procesat sute de mii de dolari în fonduri pentru ransomware și pentru alți operatori iliciți, inclusiv Hydra, cea mai mare piață darknet cu sediul în Rusia, potrivit Chainalysis.
Companiile de criptomonede sunt o prezență majoră în districtul de afaceri care înconjoară Vostok aici avându-și sediul peste 50 de astfel de companii care convertesc criptomonedele în numerar, unele având legături cu activități ilicite. Acest lucru îl face una dintre cele mai influente stații din lume pentru încasarea monedelor digitale, potrivit experților în securitate cibernetică și criptomonede.
Legislația rusă impune companiilor să efectueze verificări de cunoaștere a clienților (KYC) pentru tranzacțiile în numerar care depășesc 600.000 de ruble (aproximativ 8.500 de dolari), deși bursele de criptomonede nu sunt reglementate, iar obligațiile de raportare nu sunt în întregime clare, potrivit Mariei Agranovskaya, un avocat care reprezintă Binance în Rusia. Regulile KYC implică, de obicei, compararea informațiilor personale ale unei persoane cu bazele de date publice; instituțiile financiare pot, de asemenea, să limiteze dimensiunea tranzacțiilor mari care implică conturi nou create până când sunt convinse de identitatea titularului de cont și de sursa fondurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.