Este vorba de de zilele de 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei și 1 decembrie, Ziua Națională a României, zile în care salariații din țara noastră, fie ei lucrători la stat sau în mediul privat, beneficiază, potrivit Codului muncii, de timp liber. În acest an, sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României pică marți și miercuri.
Angajatorii sunt obligați să acorde timp liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, dar există și categorii de angajați care trebuie să se prezinte la lucru chiar și în aceste zile.
Recompensarea orelor suplimentare. Angajații trebuie să știe aceste informații
Vorbim aici despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.
În cazul acestor salariaţi, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
Neacordarea salariaților de timp liber în zilele nelucrătoare sau nerecompensarea lor pentru munca în respectivele zile poate aduce angajatorilor amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.