Dacă ai pus deoparte niște bani și vrei să devii propriul tău șef, poți alege din zecile de idei de afaceri pentru business-uri mici pe cea care se potrivește aspirațiilor tale. Cu un buget de aproximativ 5.000 de euro poți avea o firmă care livreaza mâncare, o florărie, un stand portabil cu sucuri naturale, poți oferi servicii de curățenie sau pot face meditații cu copii. De asemenea, retailul este unul dintre domeniile în care poți investi pentru că ulterior să obții venituri profitabile. În prezent, se bucură de succes magazinele online, în care poți vinde produse dintre cele mai diverse: de la haine, rame de ochelari și alte accesorii până la lumânări handmade și produse cosmetice. În 2018, în România, valoarea cumpărăturilor online a depășit pragul de 3,5 miliarde de euro, cu aproximativ 30% mai mult decât în anul anterior.
Trei pași importanți către propria afacere. Ce este obligatoriu să ştii
1. Reinventează-te
Nu trebuie să ai o companie mare, cu tehnologii de înaltă calitate, pentru a-ți reinventa businessul. De fapt, cu cât o afacere este mai mică, șansele de a schimba direcția și a reintra în forță pe piață sunt mai mari. Pentru a reinventa o afacere, este important să știi care îți sunt punctele slabe și cele forte. Vor clienții să cumpere aceleași produse sau servicii care au reprezentat punctul de pornire al afacerii tale? Industria s-a modificat de la intrarea ta pe piață? Ai ținut pasul cu schimbările? Ce îi lipsește business-ului tău pentru a fi din nou competitiv? Iată câteva întrebări pentru care ai nevoie de răspunsuri ca să identifici cele mai profitabile decizii pentru afacerea ta.
2. Fii o prezență în mediul online
Rețelele sociale sunt un bun „cârlig“ pentru a câștiga mai mulți clienți, de aceea prezența constantă a afacerii tale în mediul online este recomandată. Prin intermediul social media, care este un instrument de marketing ieftin și versatil - poți stabili un contact direct cu clienții actuali și potențiali. Majoritatea afacerilor mici (63%) folosesc rețelele sociale pentru a-și construi brandul online. În plus, pentru ca rezultatele să fie cât mai bune, este indicat ca managerii să stabilească strategii care să corespundă resurselor lor. O cercetare recentă arată că 38% din afacerile mici aleg să nu folosească social media pentru a-și promova afacerea.
3. Elimină cuvântul „nu“ din vocabularul de business
Cuvântul „nu“ ar trebui să fie exclus din vocabularul unei afaceri, pentru că, în această perioadă în care există pe piață numeroase business-uri mici care pot fi competitori de seama, adaptabilitatea este esențială. Așadar, încă dinainte de a începe business-ul tau, ar trebui să fii pregătit să faci orice este necesar pentru a-ți susține afacerea. În cazul în care clienții au nevoi diferite față de ce le oferi tu, este recomandat, pentru a supraviețui în mediul afacerilor, să te conformezi cererii lor și să nu refuzi schimbarea. De asemenea, ai nevoie de o echipă flexibilă care să se poată adapta ușor la schimbări.
Cercetarile arată că 20% dintre micile afaceri eșuează în primul an, 30% - în cel de-al doilea an, iar 50% nu mai au succes după cinci ani. Dacă nu vrei să faci parte din statistici, este important să te adaptezi mereu cerințelor pieții, anunță wallstreet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.