Consiliul Concurenței spune că monitorizează constant evoluția prețurilor la produsele alimentare, în special pentru cele de bază, care fac parte din coșul de consum.
În răspunsul instituției se spune că ”după ce s-a constatat în ultima perioadă, o creştere a preţurilor anumitor produse alimentare, peste nivelul general al inflaţiei, autoritatea de concurență s-a autosesizat şi a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor de vânzare între anumite companii prezente pe pieţele producţiei şi comercializării de ulei de floarea soarelui, zahăr și unt”.
Consiliul Concurenței enumeră și companiile unde s-au desfășurat inspecțiile: ”În cadrul acestor investigații s-au derulat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor companii care activează pe piețele de producție și comercializare de ulei, unt și zahăr. Dintre companiile vizate menționăm Albalact, Covalact și Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Brașov (Olympus), active pe piața producției și comercializării untului”.
Instituția afirmă în răspunsul trimis DCBusiness că: ”Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate sunt analizate de autoritatea română de concurență, în cadrul procedurilor specifice”.
Cauzele care au condus la demararea investigației Consiliului Concurenței au la bază analizele lunare și anuale care sunt derulate de consiliul ”cu privire la evoluția prețurilor medii practicate de comercianții cu amănuntul la nivel național, conform informațiilor disponibile în platforma Monitorul Prețurilor, aplicația online care permite consumatorilor să afle prețurile practicate de către principalii retaileri de produse alimentare”.
Mai departe, Consiliul Concurenței arată că ”potrivit datelor transmise de retaileri în Monitorul Prețurilor la Alimente, prețul mediu al untului cu 82% grăsime, ambalat individual, la 200 de grame, a crescut în luna martie a acestui an cu 24% față de aceeași lună a anului precedent. Mai exact, în martie 2022, prețul mediu pentru un pachet de unt de 200 de grame, cu 82% grăsime, a fost de 13,25 lei, în timp ce pentru luna martie 2023 a fost de 16,45 lei”.
În documentul trimis redacției, consiliul mai arată că: ”Conform celor mai recente date ale Eurostat, rata inflației la unt a crescut în România peste media europeană, dar și cea regională în primele două luni din 2023, după ce pe parcursul anului 2022 indicatorul s-a aflat sub cele două medii. Creșterea prețurilor la produsele lactate la nivel european și național poate avea la bază scăderea cantității de materii prime din cauza costurilor mai mari asociate creșterii animalelor”.
În privința diferențelor uriașe de preț dintre untul President vândut în Franța și cel din România, lucru semnalat de redacție, Consiliul Concurenței spune că ”trebuie luați în considerare și alți factori care pot contribui la prețul de la raft, precum transportul produselor”.
Prețul untului la Paris este mai mic cu 10 lei decât la București
După cum am văzut cu toții, și o și simțim din plin în buzunare, prețurile alimentelor au urcat până peste limita suportabilității, în unele cazuri.
Unul dintre alimentele care s-a scumpit cel mai mult este și untul. Dincolo de explicațiile legate de scumpirea energiei electrice, a gazelor a petrolului, în unele cazuri, se ajunge la nivelul al absurdului.
Mă refer aici la prețul unui anumit sortiment de unt și anume, untul President. Știm cu toții că acesta este unul dintre cele mai scumpe mărci care se găsesc pe rafturile magazinelor de la noi dar recent acesta a ajuns să se vândă la niște prețuri care îți taie respirația. Zilele trecute prețul acestuia, într-unul din supermarketurile din România, era de 24,19 lei, într-altul era de 22,99 lei în timp ce același gramaj și aceeași grăsime dar sub formă de rulou, prețul acestui unt era de 26,30 lei. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.