Publicitate
România are cea mai mare rată de supra-aglomerare din UE, iar creşterea preţurilor locuinţelor şi a costurilor de construcţie va limita posibilitatea deţinerii unei locuinţe mai mari şi va determina o creșterea prețurilor pieţei închirierilor, susțin autorii analizei.
Volumul mic al apartamentelor închiriate (aproximativ 20% din stocul total în oraşe mari precum Bucureşti şi Cluj-Napoca) are o motivaţie culturală, dar mai ales una economică, întrucât creditele impotecare au fost multă vreme mai accesibile decât chiriile.
Îm Bucureşti, rata lunară la un credit ipotecar este, în medie, cu 12% mai mică decât chiria lunară, în timp ce chiriile din Praga sunt cu peste 40% mai mici decât rata lunară, precizează documentul. Trebuie menționat faptul că prețul de vânzare al apartamentelor din capitala cehă sunt mai mari de peste două ori și jumătate decât cele din București.
Citește și: Vaccin COVID. Compania BioNTech, anunț EXTRAORDINAR
Scăderea pe termen lung a supraaglomerării va aduce un decalaj la nivel de ofertă, fiiind nevoie de mai multe locuinţe, iar proprietăţile disponibile pentru închiriere vor constitui o parte semnificativă a acestei oferte.
Pe de altă parte, creşterea continuă a preţurilor de vânzare este un alt motor pentru piaţa închirierilor de locuinţe, mai ales că băncile centrale au luat unele măsuri pentru a limita creşterea creditelor ipotecare în ultimii ani în Europa Centrală şi de Est, notează firma de consultanță.
România a rămas în urmă în Europa Centrală şi de Est, cu puţin peste 1.000 de unităţi construite, în construcţie sau planificate, dar se aşteaptă la o creștere a chiriilor în următorii ani, indusă în special de costurile mai ridicate de construcţie. De asemenea o scădere a accesibilităţii pentru creditele ipotecare ar putea spori interesul pentru proprietăţile de închiriat din România, estimează compania de consultanţă, relatează Agerpres.
Potrivit datelor Eurostat, costul pentru construirea de noi locuinţe în UE a crescut cu 15% în perioada 2010-2019. În regiune, cele mai mari creşteri au fost observate în Ungaria (+47%) şi în România (+46%).
Datele Eurostat referitoare la preţurile locuinţelor între 2011 şi 2020 arată o creştere de 25% în UE, România întrgistrând o creștere a prețurilor de 23%.
În Bucureşti, preţul mediu de vânzare este de aproximativ 1.800 de euro pe metru pătrat în clădirile noi de apartamente. Spre comparaţie, în Budapesta şi Varşovia preţul mediu este de aproximativ 2.600 de euro pe metru pătrat, în timp ce Praga are cel mai scump sector rezidenţial din regiune, cu un nivel de 4.700 de euro pe metru pătrat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.