O decizie luată recent de Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că cei care își încredințează mașinile, pentru a fi conduse pe drumurile publice, unor persoane care au consumat alcool vor răspunde penal numai dacă cele din urmă au un anumit grad de alcoolemie în sânge, respectiv peste 0,80 g/l de alcool pur în sânge.
Decizia mai spune că proprietarul unei mașini care permite unei alte persoane să se urce la volanul respectivului vehicul dar despre care nu a știut că a consumat băuturi alcoolice nu va răspunde penal, notează Avocatnet.ro, Totodată nici dacă cel care a condus mașina nu avea o concentrație de alcool mai mare de 0,80 g/l nu va răspunde penal.
Codul rutier, luat la puricat. O nouă obligație pentru șoferi
Codul penal spune că este o infracțiune atunci când o persoană încredințează mașina unei alteia care se află în stare de ebrietate dar nu stabilește nivelul alcoolemiei de la care se consideră acest lucru.
Decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție a fost pronunțată în urma unei întrebări adresate instanței din cauza textului de lege care putea duce la concluzii diferite, în funcție de argumente.
Pentru ca această decizie a ÎCCJ să se aplice va trebui întâi să fie publicată în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.