Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că România nu va avea probleme în asigurarea necesarului de gaz pentru consumatorii casnici și industriali în această iarnă. Conform oficialului, depozitele naționale conțin aproximativ 1,86 miliarde de metri cubi de gaz, iar producția zilnică, chiar și în sezonul rece, ajunge la peste 20 de milioane de metri cubi.
„Nu anticipăm absolut niciun fel de problemă. Mulțumesc că îmi dați ocazia să combat un fake news propagat de extremiști, care susțin că România rămâne fără gaz. Acest narativ vizează indirect o eventuală dependență de gazul rusesc, ceea ce ar fi extrem de costisitor pentru România”, a subliniat Burduja la postul de televiziune Digi24..
Ministrul a explicat că volumul actual din depozite asigură necesarul pentru cel puțin trei luni, iar odată cu creșterea temperaturilor în martie, va începe reinjectarea gazului produs în depozite.
Schema de plafonare a prețurilor la energie, menținută încă 3-6 luni
Sebastian Burduja a menționat că scenariul de bază este continuarea schemei de plafonare și compensare a prețurilor la energie pentru următoarele 3-6 luni, până când situația regională se stabilizează. „Această schemă a asigurat stabilitatea prețurilor pentru clienții finali și considerăm că plafonul maxim de 0,31 lei/kWh nu va fi depășit”, a explicat ministrul.
El a subliniat că sunt posibile ajustări pentru direcționarea mai eficientă a sprijinului către consumatorii vulnerabili, însă eliminarea schemei nu este o opțiune în prezent.
România, imună la sancțiunile impuse gazelor rusești
Ministrul Energiei a reiterat că România nu este afectată de sancțiunile asupra gazelor rusești, datorită independenței energetice față de Rusia. „România a fost inteligentă și nu a depins niciodată de gazul rusesc. Din păcate, alte state europene, precum Franța sau Belgia, continuă să importe gaz natural lichefiat din Rusia”, a afirmat Burduja.
Oficialul a cerut în mod repetat, în cadrul Consiliului de Miniștri, ca Uniunea Europeană să înceteze achiziționarea de gaze din Rusia, o țară aflată în conflict deschis cu Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.