Aurul a înregistrat un avans de 9% între 6 octombrie, cu o zi înaintea atacului Hamas din Israel, și 20 octombrie, confirmând teoria potrivit căreia, din perspectivă istorică, metalul este influențat de evoluțiile geopolitice. Marți, 24 octombrie, avansul s-a corectat la 7,6%. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, pentru a înțelege mai bine contextul, este util de punctat faptul că media anuală a randamentului aurului a fost de 7,8% între 1971 și 2022. Acest indicator transformă mișcarea ultimelor două săptămâni într-una de amploare.
„Evenimentele din Orientul Mijlociu au produs efecte pe piețele materiilor prime, cu reverberații pentru metale prețioase, petrol, gaze naturale. Argintul a înregistrat un salt important, de aproape 10% de la închiderea din 6 octombrie, până la vârful recent. Avansul a fost ajustat la 6,2% la închiderea de marți. Pentru argint, rolul său industrial mai pronunțat aduce un mod de reacție specific, alternând episoade de volatilitate mai puternică, deseori aliniate cu aurul, cu perioade de calm”, explică analistul XTB România.
Platina a avansat cu aproape 3% între 6 și 24 octombrie, cu un vârf de 5,4%. Paladiul a pierdut 2,5% în aceeași perioadă, demonstrând că importanța lui pentru industrie este factorul central, și, odată cu mișcarea spre electrificare în industria auto, oferta abundentă și stagnarea cererii au fost factorii dominanți. „Se poate spune că, de data aceasta, doar aurul și argintul au jucat cu adevărat rolul unor active de refugiu, cu o performanță mixtă pentru platină și una deloc satisfăcătoare pentru paladiu”, precizează Claudiu Cazacu.
Bitcoin (BTC), un potențial competitor al aurului, s-a aflat într-o zonă de penumbră. Cu toate acestea, așteptarea unei decizii favorabile în justiție pentru lansarea unui fond ETF având la bază moneda virtuală a supraalimentat entuziasmul investitorilor. Cotația BTC a ajuns aproape de 35 de mii de dolari marți, nivel văzut ultima dată în mai 2022.
”Poate că, în lipsa cripto-activelor, capitalul focalizat pe aur și alte instrumente similare ar fi fost mai abundent, ducând la o reacție mai puternică în piață. Este posibil ca avansul aurului să fi fost semnificativ mai ridicat dacă Bitcoin nu ar fi fost catalizat de speranțele lărgirii accesului la acest instrument printr-un fond liber tranzacționat la bursa americană. Aprobarea unui fond ETF, deși posibilă, nu este, însă, asigurată, și un trend ascendent de durată al Bitcoin, este incert, de asemenea. Între motivele care fac dificlă menținerea pe termen lung a apetitului pentru Bitcoin se află competiția pentru capital. Titlurile de stat americane pe 10 ani au ajuns de curând să ofere randamente de 5%. Miercuri dimineață nivelul era de 4,85%. Dobânzile ridicate nu ajută instrumente precum aurul și alte metale prețioase, cum nici plasarea rezervelor în Bitcoin nu o fac”, mai arată analistul XTB România.
Cazacu menționează că motorul principal pe termen scurt nu îl reprezintă dobânzile, ci ramificațiile tensiunilor pe scena internațională. Situația din Orientul Mijlociu impune o recalibrare a scenariilor. Pentru moment, ofensiva israeliană în Fâșia Gaza este în așteptare, la solicitarea SUA, ceea ce a permis o anume detensionare a cotațiilor. Pe de altă parte, butoiul de pulbere este aproape plin, iar riscul de scântei rămâne ridicat. În comentarii de la Casa Albă, Iranul a fost numit complice în conflict. Cu un grup de luptă naval în apropiere, investitorii nu pot să ignore potențiale indicii referitoare la extinderea conflictului. Cu toate acestea, SUA se arată dornice să vadă o detensionare, în timp ce nici Iranul nu îmbrățișează discursurile războinice. Deși există foc peste granița cu Libanul sau dinspre Irak, spre zone cu trupe americane, nivelul ostilităților nu indică o expansiune iminentă a conflictului.
În România, aurul ar putea cunoaște ajustări după recordul de aproape 300 de lei
Cu leul relativ stabil față de dolarul american în ultimele săptămâni, dar și în avans față de începutul anului, gramul de aur a ajuns la niveluri record la București, foarte aproape de 300 de lei. Din 6 până în 24 octombrie, aurul a avansat cu 7,3%.
În primă fază, în evaluarea datelor actuale, ar fi posibil ca aurul să cunoască o perioadă de relativă ajustare descendentă. Solicitările pentru o pauză în ostilități, venite din partea unor lideri și organizații mondiale, ar urma, în cele din urmă, să fie ascultate.
„Însă, pe termen mediu, riscul unei inflamări a situației în regiune sau dincolo de Orientul Mijlociu, chiar de separare și mai pronunțată a marilor puteri, împreună cu provocări la adresa creșterii economice ar putea susține apetitul pentru aur ca activ utilizat în echilibrarea portofoliilor”, precizează analistul XTB România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.