Estimările de bază ale FMI pentru economiile avansate arată o inflaţie de 3,6% în această toamnă şi scăderea ei la aproximativ 2% până la mijlocul lui 2022. Economiile emergente şi în curs de dezvoltare vor avea o inflaţie de 6,8% în această toamnă, pentru ca apoi să se reducă la aproximativ 4% până la mijlocul lui 2022.
"Creşterea preţurilor locuinţelor, perturbările din lanţurile de aprovizionare în economiile emergente şi în curs de dezvoltare, presiunile continue asupra preţurilor alimentelor şi deprecierea valutelor în ţările emergente ar putea menţine un nivel mai ridicat al inflaţiei", se arată în raportul FMI.
Majorarea inflaţiei vine în urma creşterii cererii, a economiilor acumulate ca urmare a stimulentelor fiscale şi monetare, a creşterii rapide a preţurilor la materiile prime, a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a deficitului.
O creştere de 40% preţurilor globale ale alimentelor de la începutul pandemiei a afectat semnificativ ţările cu venituri scăzute.
Aşteptările inflaţioniste tind să fie bine ancorate în ţările unde este credibilă independenţa băncilor centrale, politicile monetare sunt bine comunicate, apreciază FMI.
E suficient gaz în depozitele UE? Oficialii spun că da, însă vin cu precizări. Ce idei ar putea fi aplicate de la anul
Accelerarea inflaţiei, în special în ţările emergente, este deseori asociată cu deprecieri valutare semnificative. În economiile avansate, ele sunt deseori precedate de deficite fiscale ridicate, informează FMI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.