Iniţiativa, condusă de senatorul Bernie Sanders, fost candidat la preşedinţia SUA, şi de Ilham Omar, membru al Congresului SUA, vine pe fondul sporirii temerilor că ţările în curs de dezvoltare şi economiile emergente vor fi devastate de epidemie.
Pandemia de COVID-19 s-a soldat cu 287.349 de morţi în lume, la un număr total de peste 4,2 milioane cazuri confirmate, potrivit unui bilanţ întocmit de Reuters din surse oficiale.
A doua boală MORTALĂ. Nimeni nu vorbește despre ea. La ce să ne așteptăm
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat marţi că este "foarte probabil" ca instituţia pe care o conduce să îşi revizuiască previziunile privind evoluţia economiei mondiale în acest an, deoarece pandemia de coronavirus afectează multe economii mai dur decât se preconiza anterior.
"Indicatorii care ne vin din multe ţări sunt mai slabi decât proiecţiile noastre cele mai pesimiste", a spus Kristalina Georgieva la o videoconferinţă sponsorizată de Financial Times. "Foarte probabil vom veni cu un update la proiecţiile noastre, undeva în luna iunie, şi ne aşteptăm ca la acel moment să avem veşti puţin mai proaste cu privire la modul în care noi vedem anul 2020", a avertizat directorul FMI.
Sanders a declarat că ţările sărace au nevoie de fiecare cent pentru a avea grijă de populaţie, în loc să achite "datorii nesustenabile" către marile instituţii financiare internaţionale.
Anularea datoriilor celor mai sărace ţări ale lumii "este cel mai nesemnificativ lucru pe care îl pot face FMI, BM şi alte instituţii financiare internaţionale pentru a preveni o creştere inimaginabilă a sărăciei, a foametei şi a bolilor care ameninţă sute de milioane de oameni", a avertizat senatorul american.
Politicienii au salutat decizia privind suspendarea temporară a plăţilor datoriilor către FMI pentru 25 dintre cele mai sărace ţări ale lumii, dar au declarat că este nevoie de eforturi suplimentare.
Oficialii Băncii Mondiale au precizat că analizează moduri de extindere a sprijinului către cele mai sărace ţări ale lumii, dar au avertizat că anularea datoriilor ar putea afecta ratingul de credit al instituţiei şi ar reduce capacitatea sa de a acorda fonduri în condiţii avantajoase statelor membre.
Într-o scrisoare, parlamentari din mai mult de 20 de ţări de pe şase continente au afirmat că datoriile celor mai sărace ţări ale lumii trebui pur şi simplu anulate şi nu suspendate, altfel acele state nu vor putea prioritiza cheltuielile necesare pentru a lupta cu epidemia, ceea ce ar putea duce la întreruperea lanţurilor globale de aprovizionare şi la turbulenţe pe pieţele financiare.
De asemenea, parlamentarii au cerut şefilor Fondului Monetar Internaţional şi şi Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva şi, respectiv, David Malpass, să sprijine crearea de noi Drepturi speciale de tragere (DST - moneda virtuală a FMI) de mii de miliarde de dolari.
"Emiterea de Drepturi speciale de tragere de mii de miliarde de dolari este necesară pentru a evita o creştere inimaginabilă a sărăciei, a foametei şi a bolilor", se arată în scrisoare.
Alţi semnatari sunt fostul lider laburist britanic Jeremy Corbyn şi parlamentarul argentinian Carlos Menem.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.