Publicitate
Experții spun că problemele financiare ale unei firme de asigurare nu afectează polițele de răspundere auto civilă (RCA) încheiate deja la respectiva societate. Insolvența unei societăți este o procedură de durată, iar polițele auto încheiate deja își vor menține valabilitatea, titularii nefiind obligați să-și caute alți asigurători însă acest lucru este indicat să fie făcut.
În contextul unui potențial faliment al societății de asigurări City Insurance, care deține cea mai mare pondere a asigurărilor auto pe piața din România, cei care au contracte de asigurare RCA în vigoare la acest moment trebuie să știe că nu rămân în viitorul apropiat neasigurați.
În primul rând, (dacă se ajunge acolo) declararea falimentului și lichidarea unei societăți este un proces de durată, iar asigurările RCA sunt pe perioade maxime de 12 luni. Chiar și dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va ridica dreptul societății (autorizarea) de a mai emite alte polițe cele emise deja nu vor fi afectate. Nici procedura insolvenței nu afectează valabilitatea acelor polițe. Acestea vor rămâne valabile pe perioadele înscrise/asigurate și șoferii nu vor risca sancțiuni doar pentru că s-a întâmplat ca societatea la care sunt asigurați să aibă grave probleme financiare și să intre în insolvență sau, mai rău, să se pregătească de faliment. Legea RCA nu stipulează că acestea își încetează valabilitatea dacă societatea intră în insolvență sau procedura falimentului.
Nu neste necesar, din punctul de vedere al legii, ca cei care au asigurări RCA încheiate la City Insurance să încheie alte asigurări cu alte companii însă există riscul ca service-urile să refuze reparațiile iar în cazul unui accident cu daune în care cel vinovat va avea dificultăți în a-și acoperi prejudiciile. Asigurarea la o altă societate este posibilă, chiar dacă există o poliță în vigoare.
De asemenea, cei care trebuie să-și reînnoiască asigurările în următoarea perioadă și care au avut până acum polițe City Insurance nu ar mai trebui să aleagă această societate în perioada imediat următoare, tocmai din cauza gravelor probleme financiare constatate de ASF. De asemenea, a mai explicat purtătorul de cuvânt al ASF, dosarele de daună deja deschise la City Insurance sunt decontate de Fondul de Garantare a Asiguraților, care face și în acest moment plăți (fiind cu circa o lună în urmă). Recomandarea lui Daniel Apostol este însă de schimbare a asigurătorului.
Într-o decizie din luna iunie, ASF stipulează că „s-a comunicat societății că, în contextul în care deficiențele constatate (probleme de legalitate - n.red.) generează un risc extrem de ridicat de lichiditate, cu implicații directe asupra tuturor obligațiilor rezultate din activitatea de asigurare, coroborat cu faptul că Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance - S.A. deține cea mai ridicată cotă de piață pe segmentul asigurărilor RCA, rezultă un impact semnificativ asupra persoanelor prejudiciate, prin afectarea drepturilor și intereselor acestora, putând conduce la apariția unui potențial risc sistemic, fapt susținut și de creșterea constantă a cotei de piață a societății în ultimii doi ani (39,03% la data de 31.12.2019, respectiv 43,49% la 31.12.2020)” (decizia ASF în care este descrisă situația financiară și problemele City Insurance este accesibilă în partea de jos a materialului).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.