"Chiar daca Trump a anunţat suspendarea tarifelor pentru 90 de zile, cu excepţia celor pentru China, pieţele financiare nu arată deloc bine. Incertitudinea a devenit cuvântul de ordine, în condiţiile în care Trump este imprevizibil.
În aceste condiţii, în ce investim? În titlurile de stat, în ETF-uri, ţinem banii în depozite, în aur, în imobiliare?
Până la urmă totul ţine de apetitul de risc al fiecăruia şi ce îşi doreşte - câştiguri pe termen scurt, mediu sau pe termen lung. În România, cele mai sigure investiţii în momentul de faţă par, la prima vedere, titlurile de stat – dobândă bună, zero taxe, zero riscuri. Asta pe termen scurt.
Pentru cine îşi doreşte un câştig pe termen mediu şi lung, dincolo de clasicele depozite bancare, există şi alte opţiuni, mai profitabile în ciuda turbulenţelor din prezent. Fondurile mutuale, ETF-urile în general, acţiunile la bursă îţi pot aduce un câştig mult mai mare decât orice investiţie în titluri de stat. Randamentele pe termen mediu (5-9 ani) îţi pot aduce, de exemplu, câştiguri de 2-3 ori mai mari decât cele din depozite, titluri de stat şi alte investiţii.
Chiar şi decât cele din imobiliare acolo unde ideea de a cumpăra un apartament pentru a-l închiria îşi pierde din randament pe măsură ce costurile întreţinerii vor creşte – deja s-a ajuns la 1.000 de lei întreţinerea la un apartament de 2-3 camere. Puneţi şi chiria şi veţi vedea că numărul clienţilor se îngustează pe zi ce trece, iar randamentul afacerii scade", explică analistul economic Adrian Negrescu.
Situaţia depozitelor bancare
"S-ar putea ca şi ideea de cumpăr acum, creşte valoarea şi vând să devină tot mai lipsită de fezabilitate – cu cât valoarea caselor creşte, cu atât va fi mai greu să găseşti clienţi – nu se încadrează la credit, n-au destule economii etc.
Ce vedem dincolo de iureşul titlurilor de stat lansate de aspiratorul financiar guvernamental – faptul că românii au în depozite bancare 76 miliarde euro. Avem 86.000 de oameni care au depozite mai mari de 100.000 euro – în total aproape 18 mld. euro. Dacă banca dă faliment vor fi despăgubiţi în limita echivalentului a 100.000 de euro. Şi, atenţie, vorbim de un sfert din depozitele bancare ale românilor. Într-o lume atât de impredictibilă, plină de turbulenţe, unde îţi ţii banii? Ideea mixului investiţional este cea mai bună? Voi ce credeţi?", întreabă Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.