Nedepunerea declarațiilor de impunere dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanțelor fiscale prin decizie de impunere. Stabilirea din oficiu nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înștiințarea contribuabilului / plătitorului privind depășirea termenului legal de depunere a declarației de impunere.
Pentru creanțele fiscale administrate de organul fiscal central, înștiințarea pentru nedepunerea declarațiilor și stabilirea din oficiu a creanțelor fiscale nu se face în cazul contribuabilului/plătitorului inactiv, atât timp cât se găsește în această situație.
Stabilirea din oficiu a creanței fiscale se face prin estimarea bazei de impozitare, potrivit art. 106 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală, cu modificările și completările ulterioare. Organul fiscal procedează la estimarea creanței fiscale ori de câte ori informațiile deținute de organul fiscal nu permit estimarea bazei de impozitare.
Ultima zi de depunere a DECLARAȚEI UNICE
Contribuabilul/Plătitorul poate depune declarația de impunere pentru creanțele fiscale ce au format obiectul deciziei de impunere emise, în termen de 60 de zile de la dată comunicării deciziei, sub sancțiunea decăderii, chiar dacă acest termen se împlinește după împlinirea termenului de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale. Decizia de impunere se anulează de organul fiscal la dată depunerii declarației de impunere.
În cazul în care se depune declarația de impunere după împlinirea termenului de prescripție, de la dată depunerii declarației începe să curgă un nou termen de prescripție.
Formularele fiscale ordonate după număr, termenele de depunere a acestora, instrucțiunile de completare precum și categoriile de contribuabili care au obligația de depunere, se regăsesc pe site-ul www.anaf.ro, secțiunea Asistență Contribuabili/Declararea obligațiilor fiscale.
Neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligațiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor și veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume, precum și orice informații în legătură cu impozitele, taxele, contribuțiile, bunurile și veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora, constituie contravenție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.