Berlinul a fost aproape blocat de protestatari, care au umplut unul dintre bulevardele centrale cu camioane și tractoare, informează Reuters.
Principala revendicare a celor aproximativ 10.000 de fermieri este reducerea taxelor, motivul care a devenit un punct fierbinte al furiei antiguvernamentale din această țară, un fenomen similar cu cel din țara noastră.
"Nu vă pot promite mai mult ajutor din bugetul de stat", a spus Lindner mulțimii de pe o scenă din fața Porții Brandenburg. "Dar putem lupta împreună pentru ca voi să vă bucurați de mai multă libertate și respect pentru munca voastră".
Protestele au sporit presiunea asupra coaliției cancelarului Olaf Scholz, care se luptă să rezolve problema bugetară și să țină în frâu grupurile de dreapta.
Protestele au luat amploare după decizia guvernului de a elimina treptat o scutire de impozit pentru motorina destinată sectorului agricol, în timp ce încerca să echilibreze bugetul pentru 2024, în urma unei decizii a Curții Constituționale din noiembrie, care l-a forțat să își revizuiască planurile de cheltuieli.
Confruntat cu o reacție violentă, guvernul a declarat deja că menține o reducere a impozitului pentru vehiculele agricole noi și a eșalonat eliminarea subvenției pentru motorina agricolă pe mai mulți ani.
Însă fermierii, cu sprijinul vocal al conservatorilor din opoziție și al extremei drepte, spun că acest lucru nu este suficient.
Guvernul a adoptat un ton conciliant, în condițiile în care a crescut îngrijorarea că dezbaterea politică s-a radicalizat și că demonstrațiile ar putea deveni violente. Liderii protestatarilor se vor întâlni cu liderii coaliției în această seară.
Partidele aflate la guvernare sunt divizate cu privire la modul cel mai bun de a răspunde cererilor agricultorilor. Ministrul agriculturii, Cem Ozdemir a sugerat recompense financiare pentru creșterea animalelor, în timp ce social-democrații doresc să ofere prețuri mai mari la produse, iar Partidul Liber-Democrat al lui Lindner dorește să reducă cheltuielile administrative generale.
Mai multe linii de autobuz și de tramvai au fost închise din cauza protestului, care a fost supravegheat de aproximativ 1.300 de ofițeri, a declarat poliția.
Tulburările provocate de protestele și grevele mecanicilor de tren de săptămâna trecută au afectat partidele din coaliție în sondaje și au propulsat partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania spre noi culmi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.