Pentru că, așa cum scrie în proiectul mai sus amintit, respectivele persoane vor risca o sancțiune mai dură dacă nu comunică, la cererea poliției rutiere, datele ”șoferilor de ocazie”. Firește, asta în cazul în care proiectul de OUG, inițiat de Ministerul de Interne, va primi undă verde din partea Guvernului și va fi publicat în Monitorul Oficial.
Textul, ce vine să modifice câteva prevederi din Codul rutier, precizează că pentru cei care vor ignora solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului de ocazie, amenda va trebui achitată integral. Adică în acest caz nu se va mai aplica actuala regulă, adică doar jumătate din suma sancțiunii, dacă se achită în termen de 15 zile. Nu, amenda se va plăti integral, atât cât e trecut pe procesul-verbal de contravenție.
Amenda pentru faptă este din clasa a patra de sancțiuni (între nouă și 20 de puncte-amendă). În prezent, deoarece punctul-amendă este de 145 lei, sancțiunile se pot ridica la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei. Astfel, dacă un proprietar poate scăpa acum cu o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, în viitor acesta va plăti cel puțin 1.305 lei, dacă nu chiar mai mult.
Citește și Suspendarea permisului de conducere. Veste bună pentru șoferi
Citește și Codul rutier. Apare o nouă LIMITĂ DE VITEZĂ cu sancțiuni pe măsură
Conform autorităților, măsura este necesară deoarece în prezent proprietarii de mașini tind să ignore solicitările poliției rutiere sau să transmită date greșite: „S-a constatat faptul că, în practică, scopul normei (...) nu este atins, respectiv identificarea în mod cert a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment, în principal fie pentru că proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului nu comunică datele conducătorului, fie pentru că sunt comunicate date eronate, motiv pentru care este necesară adoptarea unei măsuri suplimentare care să responsabilizeze proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului și să asigure eficiență normei, constând în introducerea unei excepții de la posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cazul săvârșirii acestei contravenții.”
În al doilea rând, autoritățile vor stabili un termen minim în care proprietarii vor trebui să transmită poliției rutiere datele personale ale celui căruia i-au încredințat mașina, scrie Avocatnet. Concret, acest termen minim va fi de 20 de zile, în condițiile în care Codul rutier nu conține acum o asemenea chestiune.
Totodată, se va stabili exact și ce date personale ale șoferului de ocazie trebuie comunicate poliției rutiere - prenumele, numele și codul numeric personal sau numărul permisului de conducere. Acum totul se reduce la identitatea persoanei care a condus mașina la un moment dat.
Conform autorităților, lipsa unui termen minim de răspuns și a indicării precise a datelor personale ce trebuie comunicate sunt deficiențe ce trebuie corectate.
„Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia. Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul”, explică cei de la Afacerile Interne. De ce poate cere poliția aceste informații? Pentru a depista persoanele care au săvârșit contravenții rutiere conducând mașinile altora, atunci când identificarea n-o poate face personal un polițist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.