"Exporturile au scăzut cu 10% până la 15%", a anunțat Philippe Bardet, directorul Interprofession du Gruyère.
Apetitul străinilor pentru brânza elvețiană Le Gruyère elvețian a scăzut cam la jumătate, spațiile de depozitare aproape s-au epuizat, astfel că producătorii au fost nevoiți să ia o decizie dureroasă, aceea de a reducere cu 10% producția lor din acest an. "Exporturile sunt în scădere cu 10” până la 15%", a venit verdictul directorului firmei Interprofession du Gruyère, Philippe Bardet.
"Nu este peste tot la fel. În Germania, spre exemplu, piața rezistă încă bine, dar în Belgia cererea a scăzut cu peste 40%, ceea ce reprezintă în jur de 400 de tone. Nici pe relația cu Statele Unite lucrurile nu stau mai bine, scăderea fiind de 25%, adică aproape 1.000 de tone mai puțin decât se livra în mod obișnuit", a detaliat omul de afaceri.
La începutul anului, Interprofession a redus deja cotele cu 3%, apoi cu 5%, având în vedere vânzările slabe. A venit apoi războiul din Ucraina, la care s-a adăugat inflația galopantă, care și-au lăsat o amprentă puternică asupra exporturilor. "În Elveția, din fericire, s-a înregistrat o ușoară creștere. Doar Le Gruyère în variantă bio a scăzut. De ce? Pentru că era un pic mai scump decât celelalte sorturi. Oamenii au devenit mult mai atenți la prețuri”, a adăugat Philippe Bardet.
Anul trecut, 7.500 de tone de Gruyère DOP au fost consumate în Europa și 4.000 de tone în Statele Unite, în scădere față de 2021, un an record. "Am fost convinși că această creștere rapidă a cererii din străinătate va continua. Dar ne-am înșelat. Cred că în 2021 a fost o simplă reacție la șocul pandemiei", a estimat antreprenorul.
Prin urmare, stocurile erau deja ridicate la începutul anului trecut. Iar de atunci au început și problemele, când solicitările la export s-au redus văzând cu ochii, de parcă s-ar fi topit, precum untul pus în tigaie. Am căutat alte piețe de desfacere, dar au intervenit evenimentele din Ucraina, astfel că singura soluție a fost reducerea producție. Dureros pentru noi, dar un colac de salvare pentru afacere. Prin urmare, fermierii trebuie să opteze fie pentru reducerea numărului de vaci, fie că surplusul de lapte este procesat în alte moduri. Dar, spune Philippe Bardet, tot răul spre bine, pentru că astfel "vom putea produce din nou unt 100% elvețian".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.