Deși focarele anterioare nu pot răspunde la întrebări despre Covid-19, precum când vom avea un vaccin autorizat, aceste anterioare pandemii pot oferi o perspectivă importantă asupra modului în care bolile se răspândesc și uneori reapar în al doilea val. Noul coronavirus continuă să se răspândească pe tot globul, aprinzând noi focare și care produce până la 150.000 de cazuri noi în fiecare zi. În decursul a șase luni de la declanșarea crizei globale, peste 9 milioane de oameni au fost infectați, un număr care este cu siguranță sub cel real, având în vedere cât de puține persoane sunt testate în locuri precum Brazilia și Mexic, care sunt acum cele mai noi epicentre ale pandemiei.
Pandemii precum cea de acum, deși sunt rare, au fost observate îndeaproape și au o serie de caracteristici comune care le separă de alte focare de boli infecțioase noi, care pot duce la mii de cazuri - nu la milioane de cazuri și pot fi ușor stinse de sistemele de sănătatea publică și instrumentele medicale care sunt la îndemână, notează Bloomberg. În timp ce măsuri precum testarea, urmărirea, depistarea și distanțarea socială pot contribui la controlul răspândirii bolilor, modul ascuns de acțiune și infecțiozitatea acestor agenți patogeni îi fac greu de controlat. Orice caz nedepistat poate duce la declanșartea unui nou focar.
Focare de boli infecțioase se manifestă diferit. Unele, precum malaria, continuă să se răspândească pe scară largă de secole, chiar și în fața unor mijloace eficiente de control. Altele, precum SARS, apar rapid și sunt controlate în doar câteva luni. După ce a provocat milioane de decese și desfigurări, variola a fost eradicată cu ajutorul vaccinului ceea ce s-a întâmplat și cu poliomielita.
Coronavirusul și soarele. Lecția învățată în urmă cu 100 de ani
În timp ce sindromul respirator acut sever, sau SARS, care se răspândește în întreaga lume și care are originea în China, este un exemplu de focar care nu a atins niciodată statutul de pandemie. La fel ca noul coronavirus, la început a fost relativ sigur, cu cazuri de pneumonie misterioasă crescând încă din noiembrie 2002. Dar SARS nu a lovit cu adevărat în comunitate.
Focarele de boli din afara Chinei - la Toronto, Singapore și alte orașe - au fost localizate în jurul spitalelor. Lucrătorii din domeniul sanitar erau foarte vulnerabili la virus pentru că se ocupau de îngrijirea celor infectați cu SARS. Boala a fost anulată prin urmărirea și izolarea persoanelor infectate și a contactelor acestora, împreună cu restricțiile de călătorie care au împiedicat boala să fie exportată în alte orașe și să producă astfel pacineți noi în alte orașe.
Cercetătorii au început să lucreze la vaccinuri împotriva SARS, dar când au fost gata să fie testate, boala a fost controlată și ulterior a fost eliminată. Experineța cu SARS ar fi putut determinat China să aibă un răspuns promt acum la noul coronavirus însă reacția a foat una fosrte ezitantă după ce inițial a vrut să nege prezența noii boli.
Se știe că virusurile gripale duferă în mod regulat mutații și evoluează spre noi forme care reprezintă o provocare continuă pentru sistemul imunitar. Uneori, noua formă este suficient de diferită de virusurile gripale existente, încât este de nerecunoscut se sistemul imunitar al organismului, se poate răspândi rapid și poate provoca boli severe.
Epidemiile de gripă în istorie. Mai devastatoare decât războaiele
Pandemia de gripă din 2009 a fost detectată pentru prima dată în aprilie și s-a răspândit rapid în întreaga lume: 74 de țări au avut cazuri până în iunie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Majoritatea virusurilor gripale și respiratorii tind să se estompeze pe vreme caldă, deplasându-se în emisfera sudică atunci când în nord este cald și invers. Gripa pandemică, însă, se răspândește adesea în lunile călduroase, probabil pentru că are o putere de transmitere suplimentară din cauza lipsei de opoziție imună.
În timp ce gripa sezonieră afectează în mod normal persoanele în vârstă în special, gripa din 2009 a fost o tulpină H1N1 - una asemănătoare cu gripa spaniolă care a provocat pandemia din 1918 și, prin urmare, una la care multe persoane în vârstă aveau o anumită protecție imună. De fapt, o mare parte a mortalității la gripa din 2009 s-a produs la adulții mai tineri și la persoanele care altfel erau sănătoase.
Pandemia gripală din 1918, numită și gripa spaniolă, este cea mai mortală din memoria recentă a lumii. Probabil a avut originea în S.U.A., nu în Spania, în primăvara acelui an și, probabil, a fost transmisă prima dată oamenilor prin păsări. Răspândirea sa rapidă a fost ajutată probabil de soldații din Primul Război Mondial, care au amplificat epidemia în taberele de antrenament care erau aglomerate iar trupele care au fost apoi dislocate în Europa, unde condițiile de trai au favorizat îmbolnăvirile și apoi decesele. În timp ce 16 milioane de oameni au pierit în război, aproximativ 50 de milioane au murit din cauza gripei, multe victime fiind din al doilea val de infecții.
Coronavirusul pare să fie pandemia ”Bolii X” despre care OMS a avertizat
În unele părți ale lumii, acest al doilea val a fost chiar mai mortal decât primul, posibil din cauza mutațiilor virusului. Coronavirusurile, pe de altă parte, par a fi mai puțin predispuse la mutație decât gripa, oferind posibilitatea producătorilor de vaccinuri o țintă mai stabilă către spre care să se îndrepte.
Pandemia de gripă din 1968-69, numită uneori gripa Hong Kong din cauza locului în care a fost observată prima dată, a avut și aceasta un al doilea val vizibil. Cercetătorul Cecile Viboud și alții sugerează că primul sezon pandemic a fost mai mortal în Statele Unite, în timp ce al doilea val a provocat mai mulți morți în Europa și Asia. Acest lucru s-ar fi putut prodice din cauza modificărilor genetice ale virusului, precum și modelelor de imunitate în populațiile, potrivit Viboud, care este un cercetător la Centrul Internațional Fogarty al Institutului Național al Sănătății din SUA.
Unul dintre puținele lucruri învățate în această pandemie și care ar putea fi folosit în viitor este implementarea rapidă a distanțării sociale și a suspendării activităților oamenilor. Sute de milioane de oameni din întreaga lume s-au izolat în case și au evitat contactul unul cu celălalt pentru a împiedica răspândirea virusului. Fără aceste măsuri, creșterea cazurilor ar fi fost mult mai accentuată. Livrarea rapidă a vaccinurilor, poate în mai puțin de un an, este o altă caracteristică posibilă a pandemiei de Covid-19, în cazul în care cercetătorii vor dezvolta unul care este sigur și eficient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.