Mai grav este că și datoria publică este în creștere, depășind deja, două luni la rând, pragul de 50%. În aceste condiții, reprezentanții BNR susține că Guvernul trebuie să vină cât mai repede cu soluții, pentru a nu ajunge la mâna creditorilor externi. Există riscul ca România să o ia pe urmele Greciei, care, în 2015, când a intrat în incapacitate de plată.
Le-au dat peste cap afacerile
”Din păcate, nu există măsuri de restructurare a statului român care să-ți permită să vezi luminița de la capătul tunelului, iar companiilor și mediului privat, în general, să le ofere o gură de oxigen să reziste în acest context al scumpirilor extrem de puternice pe care le resimt atât populația, cât și firmele. Statul s-a erijat într-un simplu contabil, un perceptor, care se bucură că adună mai mulți bani din economie, prin inflație, dar nu se gândește aproape deloc la situația companiilor. Sunt aproape 120.000 de companii cu probleme financiare, care înseamnă aproximativ 500.000 de angajați. Companii care sunt înglodate în datorii, în momentul de față, din cauza scumpirilor la energie, la gaze, materii prime, carburanți. Scumpiri care le-au dat peste cap afacerile.
Cum să drămuim banii
Pentru români, pentru noi, cei mulți, soluția este simplă: suntem în anul supraviețuirii și trebuie să ne drămuim banii, pentru că scumpirile continuă. Abia în luna iunie sau iulie se va atinge vârful acestor scumpiri și se va ajunge undeva la 12%-13% inflație, ceea ce este fără precedent în ultimii 15 ani”, a subliniat analistul.
Da, toată lumea este îngrijorată, dar concret, nu se face nimic. ”De doi ani de zile vorbim de restructurarea companiilor de stat, de restructurarea aparatului public, despre faptul că avem mai mulți funcționari publici decât în Polonia, raportat la numărul de locuitori, dar nu există nici o măsură de reformă care să drămuiască banii pe care îi încasează statul din economie.
Nu de așa ceva avem nevoie
Iar paradoxul este că, în momentul de față, România are la Banca Națională patru miliarde de euro, care stau de aproape două luni de zile nefolosiți, sunt banii din PNRR. Și stau pentru că nu avem proiecte. Cam la nivelul acesta de incompetență suntem. Ne spunea domnul Ciucă, recent, că primii bani din PNRR, adică un miliard din cei patru miliarde de euro, vor fi folosite pentru anveloparea termică a clădirilor. De asta avem noi nevoie în an de criză? Noi avem nevoie de afaceri care să creeze locuri de muncă, cifră de afaceri, să țină companiile la limita supraviețuirii”, a spus Adrian Negrescu.
Citește și Mircea Coșea, despre Consiliului Concurenței: ”Nu înțelege ce rol are”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.