Ce indică faptul că Aramco a devenit cea mai valoroasă companie, înaintea Apple

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Saudi Aramco a luat fața Apple Inc / Foto: Saudi Aramco
Saudi Aramco a luat fața Apple Inc / Foto: Saudi Aramco

Compania Saudi Aramco a depășit Apple ca fiind cea mai valoroasă companie din lume, lucru cauzat de o creștere bruscă a prețului petrolului, adăugându-se în același timp la o creștere a inflației care afectează cererea de acțiunilor din tehnologie.

Faptul că Saudi Aramco a detronat Apple Inc. de pe locul întâi ca cea mai valoroasă companie din lume subliniază apetitul investitorilor pentru petrol și gaze, în timp ce țările din întreaga lume se luptă cu o inflație galopantă și se tem de lipsa de energie. 

Cumpărarea viitorului prin intermediul acțiunilor din tehnologie trece pe plan secund în fața preocupărilor din prezent, pe măsură ce combustibilii fosili își reafirmă importanța critică în toate aspectele vieții de zi cu zi. Inflația ridicată este susținută de creșterea costurilor energetice care se răsfrânge asupra tuturor aspectelor economiei, de la alimente până la călătoriile cu avionul. 

În cea mai mare parte a ultimului deceniu, prețurile scăzute la petrol și gaze și inflația redusă au permis băncilor centrale să reducă ratele pentru a stimula economiile lor în lunga ieșire din criza financiară din 2008. Investitorii au profitat de această ocazie pentru a cumpăra în noua economie construită pe tehnologie, pe măsură ce consumatorii făceau tranziția către un viitor cu emisii reduse de dioxid de carbon. 

Parc fotovoltaic. Aramco, gigantul petrolier saudit, pariază pe regenerabile

Dar economia globală încă funcționează pe bază de petrol și gaze, iar cererea în creștere după pandemie, combinată cu invazia Rusiei în Ucraina, provoacă un deficit de aprovizionare care face jocul producătorilor tradiționali de energie, notează Bloomberg. Saudi Aramco se tranzacționează acum aproape de cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, iar nouă dintre primele zece acțiuni din indicele S&P 500 din acest an sunt companii de petrol și gaze. Energia aproape că și-a dublat ponderea în indice în acest an, producătorii americani de gaze de șist și rafinăriile fiind în frunte. 

Chiar și așa, răsturnarea de la tehnologie la petrol și gaze mai are încă ceva drum de parcurs. În ciuda faptului că a pierdut o treime din valoarea sa în acest an, capitalizarea de piață a Tesla Inc. este mai mult decât dublă față de cea a Exxon Mobil Corp.

Chiar dacă mișcarea se dovedește a fi de scurtă durată, iar Apple revine din nou pe primul loc, această inversare de roluri subliniază puterea forțelor majore care traversează economia globală. 

Creșterea prețurilor petrolului, deși este foarte bună pentru profiturile Saudi Aramco, exacerbează creșterea inflației, ceea ce forțează Rezerva Federală să majoreze ratele dobânzilor în cel mai rapid ritm din ultimele decenii. Cu cât ratele cresc mai mult, cu atât mai mult investitorii scad valoarea viitoarelor fluxuri de venituri ale companiilor din tehnologie și împing în jos prețurile acțiunilor acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.5295
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.5295
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5295 RON
GBP flag1 GBP = 5.8826 RON
CHF flag1 CHF = 5.2969 RON
AUD flag1 AUD = 2.8108 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.1990 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4551 RON
XAU flag1 XAU = 450.1929 RON
Monede Crypto
1 BTC = 379640.27RON
1 ETH = 8196.13RON
1 LTC = 380.98RON
1 XRP = 9.62RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel