CE evaluează cererile de plată ale României, Ciprului și Slovaciei

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Planul Național de Redresare și Reziliență
Planul Național de Redresare și Reziliență

Comisia Europeană va evalua cererile de plată transmise, la sfârşitul săptămânii trecute, de Cipru, România şi Slovacia, şi va transmite apoi Comitetului economic şi financiar evaluările sale preliminare cu privire la îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor necesare pentru aceste plăţi.

Executivul comunitar precizează, într-un comunicat transmis luni, că plăţile din cadrul MRR se bazează pe performanţă şi depind de implementarea de către cele trei state a reformelor şi a investiţiilor prezentate în planurile lor de redresare şi rezilienţă.

Comisia Europeană a primit, în data de 15 decembrie, cererile de plată în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă din partea Ciprului, a României şi a Slovaciei.

Cea de-a treia cerere de plată a României se ridică la 2 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi (fără prefinanţare) şi se referă la un număr total de 68 de jaloane şi 6 ţinte.

"Această cerere de plată vizează reforme transformatoare şi investiţii importante în domenii precum eficienţa energetică, reducerea riscului seismic, securitatea cibernetică, competenţele digitale pentru serviciile publice, administraţia fiscală, mobilitatea urbană, siguranţa rutieră, reîmpădurirea, economia circulară, educaţia, transportul public urban şi regional, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice şi infrastructura pentru biciclete", precizează sursa citată.

Planul global de redresare şi rezilienţă al României va beneficia de o finanţare de 28,5 miliarde de euro (13,6 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi).

Cea de-a doua cerere de plată a Ciprului se ridică la 152 de milioane de euro sub formă de granturi (fără prefinanţare) şi se referă la un număr total de 33 de jaloane şi 5 ţinte. Această cerere de plată vizează reforme transformatoare şi investiţii importante în domenii precum sănătatea publică, educaţia, eficienţa energetică şi energia din surse regenerabile, protecţia împotriva incendiilor forestiere şi a inundaţiilor, gestionarea apei, agricultura, cercetarea şi inovarea, sprijinul financiar pentru întreprinderi, digitalizarea administraţiei publice, impozitarea, precum şi combaterea corupţiei. Planul global de redresare şi rezilienţă al Ciprului va beneficia de o finanţare de 1,22 miliarde de euro (0,2 miliarde euro sub formă de împrumuturi şi 1,02 miliarde euro sub formă de granturi).

În cazul Slovaciei, a patra cerere de plată se ridică la 799 milioane de euro sub formă de granturi (fără prefinanţare) şi se referă la un număr total de 15 jaloane. Această cerere de plată vizează reforme transformatoare în domenii precum transportul durabil, educaţia, asistenţa medicală, mediul de afaceri, consolidarea luptei împotriva corupţiei şi îmbunătăţirea sustenabilităţii sistemului de pensii. Planul global de redresare şi rezilienţă al Slovaciei va beneficia de o finanţare de 6,4 miliarde de euro.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunţat vineri că a transmis Comisiei Europene cea de-a treia cerere de plată din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ceea ce înseamnă o finanţare netă de aproximativ 2,7 miliarde de euro pentru România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9775
Diferența 0.0003
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5115
Diferența -0.0441
Zi precendentă 4.5556
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9775 RON
USD flag1 USD = 4.5115 RON
GBP flag1 GBP = 5.7821 RON
CHF flag1 CHF = 5.3594 RON
AUD flag1 AUD = 2.7136 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.1762 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0311 RON
NOK flag1 NOK = 0.4120 RON
SEK flag1 SEK = 0.4512 RON
XAU flag1 XAU = 441.8413 RON
Monede Crypto
1 BTC = 375728.19RON
1 ETH = 7557.48RON
1 LTC = 347.21RON
1 XRP = 9.33RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Adrian Negrescu / Foto: Agerpres
Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel