Publicitate
Alegerile prezidențiale americane continuă să fie învăluite în incertitudine. Cel puțin în sondaje, unde Trump suflă, practic, în ceafa democratei Kamala Harris, potrivit New York Times.
În ultimele zile, piețele se pregătesc pentru o victorie a fostului chiriaș de la Casa Albă. „Piețele financiare nu exclud acum o victorie pentru Donald Trump, de unde și creșterea dolarului, a aurului, a bitcoinului și a ratelor de randament la obligațiunile americane”, a explicat Christopher Dembik, consilier de investiții la Pictet AM.
„A mai rămas doar o săptămână până la alegeri, iar previziunile, pariurile și piețele financiare înclină tot mai mult în favoarea unei victorii Trump”, au spus, la rândul lor, experții Deutsche Bank.
Scăderea imigrației și creșterea deficitului
Astfel, a avut loc o renaștere a ceea ce se cheamă „Trump trade”, care, pe scurt, se referă la așteptările investitorilor legate de consecințele economice ale programului candidatului republican. După cum a subliniat Quasar Elizundia, strateg la Pepperstone, acest „Trump trade” este defalcat pe mai multe puncte. În primul rând, pe o reducere a imigrației care ar duce la costuri mai mari ale forței de muncă și, prin urmare, o reapariție a inflației.
„Reducerea imigrației legale și ilegale tinde să scadă oferta de forță ieftină de muncă, ceea ce poate duce costuri mai mari ale forței de muncă. Acest lucru, la rândul său, ar putea crea presiune inflaționistă, companiile încercând să transfere aceste costuri suplimentare asupra consumatorilor”, explică strategul.
În al doilea rând, piața evaluează costurile pentru o politică fiscală mai expansionistă, în timp ce Donald Trump intenționează, spre exemplu, să scadă cota impozitului pe profit de la 21% la 15%.
Ultimul punct: creșterea tarifelor vamale și deci a costului importurilor. „Trump este cunoscut și pentru abordarea sa protecționistă, cu posibilitatea de a impune taxe vamale suplimentare la diferite importuri”, amintește Quasar Elizundia.
Impact negativ asupra lanțurilor globale
„Aceste tarife cresc costul mărfurilor importate, ceea ce poate duce la prețuri mai mari pentru consumatorii din SUA și poate provoca represalii comerciale din alte țări. Incertitudinea comercială rezultată poate avea un impact negativ asupra lanțurilor globale de aprovizionare și poate crește volatilitatea pieței”, adaugă el.
Acest lucru presupune o serie de mișcări pe diferite clase de active. „Trump Trade” se referă la comportamentul pieței în care indicii bursieri cresc, dolarul crește, precum și ratele, în așteptarea măsurilor de stimulare fiscală și a reducerii reglementărilor”, rezumă Alexandre Baradez, de la IG Markets.
„Măsurile economice și fiscale pe care Donald Trump ar dori să le pună în aplicare ar putea menține un context inflaționist în Statele Unite, de aici și creșterea ratelor dolarilor și a dolarului”, adaugă el.
Capitala mondială a criptomonedelor
„Trump trade” a fost observat în mod clar pe ratele americane. Randamentul Trezoreriei SUA pe 10 ani a crescut de la aproximativ 3,7% la începutul lunii la 4,33% în prezent. În mod destul de logic, dolarul, a cărui evoluție depinde de randamentele obligațiunilor și de așteptările deciziilor de politică monetară ale Rezervei Federale Americane (Fed), a crescut, recăpătând 2,6% față de euro pe parcursul unei luni.
„Zvonurile că Donald Trump este pe punctul de a câștiga alegerile au alimentat și mai mult cererea de aur, care a atins cote istorice. Pe măsură ce perspectivele unui al doilea mandat pentru candidatul republican cresc, piețele se îndreaptă către aur, cel mai bun refugiu sigur”, a comentat Ricardo Evangelista de la Activtrades la mijlocul lunii octombrie.
”Trump trade” a antrenat și Bitcoin doar pentru că republicanul a făcut noi declarații favorabile reginei criptomonedelor. Printre altele, Trump a promis, printre altele, să facă din Statele Unite „capitala mondială a bitcoin și a criptomonedelor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.