OPEC a fost înființată în 1960 la Bagdad de către primii membri: Irak, Iran, Kuweit, Arabia Saudită și Venezuela, cu scopul de a coordona politicile petroliere și de a asigura prețuri corecte și stabile. În prezent, OPEC+ include 12 țări, în principal din Orientul Mijlociu și Africa, care reprezintă aproximativ 40% din petrolul mondial.
Principalul obiectiv al grupului este de a reglementa aprovizionarea cu petrol pe piața mondială. Liderii sunt Arabia Saudită și Rusia, care produc și 9 milioane și, respectiv, 9,3 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol.
La sfârșitul anului 2016, OPEC a format așa-numita coaliție OPEC+ cu 10 dintre cei mai importanți exportatori de petrol non-OPEC din lume, inclusiv Rusia.
Angola, care a aderat la OPEC în 2007, a părăsit blocul la începutul acestui an, invocând dezacorduri privind nivelurile de producție. Ecuador a părăsit OPEC în 2020, iar Qatar în 2019.
De-a lungul anilor, au existat unele provocări la adresa influenței OPEC, care au dus adesea la diviziuni interne. Cele mai recente constau în preferința la nivel global pentru surse de energie mai puțin poluante și renunțarea la combustibilii fosili, ceea ce ar putea să diminueze dominația acestei organizații în următorii ani.
Cum influențează OPEC prețurile globale ale petrolului?
OPEC afirmă că exporturile statelor membre reprezintă aproximativ 49% din exporturile globale de țiței. și estimează că țările sale membre dețin aproximativ 80% din rezervele dovedite de petrol din lume.
Datorită cotei sale mari de piață, deciziile pe care aceste țări le iau pot afecta prețurile globale ale petrolului. Membrii OPEC se întâlnesc în mod regulat pentru a decide ce cantitate de petrol să vândă pe piețele globale.
Prin urmare, atunci când aceștia reduc oferta ca răspuns la scăderea cererii, prețul petrolului tinde să crească. Prețurile tind să scadă atunci când grupul decide să furnizeze mai mult petrol pe piață.
În prezent, grupul OPEC+ reduce producția cu 5,86 milioane bpd (barili pe zi), ceea ce reprezintă aproximativ 5,7% din cererea globală.
Reducerile includ 3,66 milioane bpd de către membrii OPEC+ până la sfârșitul anului 2024. Alte 2,2 milioane de bpd de reduceri voluntare efectuate de unii membri expiră la sfârșitul lunii iunie.
La următoarea reuniunea care va avea loc în 2 iunie s-ar putea decide prelungirea reducerilor voluntare cu câteva luni, conform Reuters.
Reducerile voluntare sunt conduse de Arabia Saudită, cu o reducere de 1 milion de bpd.
În pofida reducerilor profunde de producție, prețul țițeiului Brent se tranzacționează aproape de cel mai scăzut nivel din acest an, la 81 de dolari pe baril, în scădere de la un maxim de 91 de dolari în aprilie, sub presiunea stocurilor ridicate și a îngrijorărilor legate de creșterea cererii globale.
Cum afectează deciziile OPEC economia globală?
Unele dintre reducerile de ofertă ale grupului de producători au avut efecte semnificative asupra economiei globale.
În timpul războiului arabo-israelian din 1973, membrii arabi ai OPEC au impus un embargo împotriva Statelor Unite ca represalii pentru decizia acestora de a realimenta armata israeliană, precum și alte țări care susțineau Israelul. Embargoul a interzis exporturile de petrol către SUA și a introdus reduceri ale producției de petrol.
Embargoul petrolier a pus presiune asupra unei economii americane deja tensionate, care devenise dependentă de petrol. Prețul petrolului a crescut vertiginos, provocând costuri ridicate ale combustibilului pentru consumatori și penurii de combustibil în Statele Unite. De asemenea, embargoul a adus Statele Unite și alte țări în pragul unei recesiuni globale.
În 2020, în timpul blocajelor COVID-19 din întreaga lume, prețurile țițeiului s-au prăbușit. După această evoluție, OPEC+ a redus producția de petrol cu 10 milioane de barili pe zi, ceea ce echivalează cu aproximativ 10% din producția globală, pentru a încerca să susțină prețurile.
Prețul benzinei este un subiect politic important în Statele Unite, unde anul acesta au loc alegeri prezidențiale, și a determinat Washingtonul să facă apeluri repetate la OPEC+ pentru a produce mai mult petrol.
OPEC spune că sarcina sa este de a reglementa oferta și cererea și nu prețurile. Membrii grupului depind în mare măsură de veniturile din petrol, bugetul Arabiei Saudite fiind echilibrat la un preț al petrolului cuprins între 90 și 100 de dolari pe baril, potrivit diferitelor estimări.
Evaluarea capacității de producție a membrilor OPEC+
Pe lângă reducerile de producție, OPEC+ urmează să dezbată în acest an cifrele privind capacitatea de producție a membrilor săi. Grupul a însărcinat trei companii independente - IHS, WoodMac și Rystad - să evalueze capacitatea de producție a tuturor membrilor OPEC+ până la sfârșitul lunii iunie.
Estimările privind capacitatea ajută OPEC+ să stabilească cifrele de producție de bază de la care se fac reducerile.
Țările membre au tendința de a lupta pentru estimări mai mari ale capacității pentru a obține pentru a obține în final cote de producție mai mari după aplicarea reducerilor și, prin urmare, venituri mai mari.
Nevoia de noi cote vine în contextul în care membri precum Emiratele Arabe Unite și Irakul își extind capacitatea de producție, în timp ce cel mai mare producător OPEC, Arabia Saudită, a redus adaosurile la potențialul său de producție.
Rusiei i s-a redus efectiv capacitatea de producție din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.
Care sunt țările membre ale OPEC și OPEC+?
Membrii actuali ai OPEC sunt: Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Irak, Iran, Algeria, Libia, Nigeria, Congo, Guineea Ecuatorială, Gabon și Venezuela.
Membri suplimentari ai OPEC sunt Rusia, Azerbaidjan, Kazahstan, Bahrain, Brunei, Malaezia, Mexic, Oman, Sudanul de Sud și Sudan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.