"Din punct de vedere al facturii nu sunt modificări față de ceea ce am prezentat anterior în edițiile precedente. Ceea ce este diferit în factura emisă în această perioadă, este perioada facturată. Dacă ne aducem aminte în decembrie 2022 am avut 2 modificări legislative majore, ceea ce au impactat întreg procesul de facturare, iar în luna ianuarie facturile emise de către clienți au fost pentru jumătate de lună, pentru perioada 1-15 decembrie.
În facturile emise în această perioadă clienții regăsesc 2 perioade facturate, perioada 16-31 decembrie și consumul aferent lunii ianuarie", a explicat Ioana Krekan.
Exemplu factură Enel
„În cazul expus, clientul regăsește în factura sa două linii de energie activă. Ne concentrăm pentru cea marcată cu galben, pentru că este specifică și dedicată consumului din decembrie. Observăm că este facturat consumul din 16 până în 31 decembrie. Să ne reamintim că pe schema de sprijin din 2022 încadrarea în categoriile de plafonare se făcea pe baza mediei din 2021. Bineînțeles, și în cazul acestui client s-a aplicat acest aspect.
Indexul facturat este unul estimat din Convenția de consum, deoarece nu avem un index transmis de către client. Avem o cantitate pentru perioada 16-31 decembrie de 100 kilowați oră, ceea ce înseamnă că se încadrează în categoria de plafonare cu consum între 100 și 300 kilowați oră pe lună, primii 255 de kilowați sunt la 0,8 lei pe kilowatt/oră, iar ceea ce depășește 255 sunt facturați la 1,3 lei sau prețul din contract.
În această factură observăm marcat cu galben linia dedicată plafonării acordate pentru această perioadă. Se regăsește suma cu minus la linia plafonare.
Se facturează în același fel și pentru cei care au transmis indexul în luna decembrie?
Dacă avem un index transmis în luna decembrie lucrurile sunt puțin diferite față de exemplul dat anterior. În cazul în care avem un index transmis în luna decembrie, atunci perioada facturata pentru luna decembrie va fi 1 până la data la care a transmis indexul. Practic se face o regularizare a consumului din luna decembrie.
Ne reamintim că pentru perioada 1-15 decembrie facturile au fost emise în baza "Estimatului" din convenția de consum agreată cu clientul. În cazul în care acest estimat este mai mare față de cantitatea rezultată din diferența de index, atunci clientul o să regăsească pe factură o linie denumită "Energie activă estimată anterior" și o va regăsi cu minus, o cantitate scăzută practic", a adăugat Ioana Krekan, manager Activare/Facturare ENEL.
Găsiți interviul integral AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.