Cum putem lupta împotriva schimbărilor climatice și, mai ales, cum putem limita impactul acestora asupra planetei? Întrebări care, după ani de discuții, de dezbateri, de acorduri semnate și nerespectate, plutesc încă în aer, în așteptarea unor răspunsuri concrete. Inteligența artificială ar putea găsi soluția mult așteptată sau măcar ne-ar putea apropia de o rezolvare?
Un uriaș bagaj de cunoștințe
Posibil, dar tot oamenii trebuie să le aplice în practică. Există chiar și un instrument dezvoltat de Endowment for Climate Intelligence (ECI), organizație dedicată dezvoltării de soluții bazate pe inteligență artificială, dar și luptei împotriva schimbărilor climatice. Este vorba despre ClimateGPT, care acumulează în algoritmii lui de miliarde de pagini web, milioane de articole academice și sute de mii de cercetări din acest domeniu.
Scenarii .....
Sunt, de asemenea, compilate și alte informații despre evenimentele meteorologice extreme sau întregul program de dezvoltare durabilă al Națiunilor Unite. Pentru ECI, este vorba de a ajuta „cercetătorii, factorii de decizie politică și liderii de afaceri” să ia deciziile corecte. Ce ar putea face ClimateGPT? De exemplu, ar putea sintetiza, potrivit specialiștilor de la Futura Sciences, o multitudine de cercetări, ar putea genera scenarii climatice pentru viitor sau ar putea identifice vulnerabilitatea populațiilor și a infrastructurilor în fața crizei planetare care se apropie.
.... strategii climatice
Dar asta nu este tot, deoarece ClimateGPT ar putea permite dezvoltarea de strategii de adaptare și chiar de atenuare a schimbărilor climatice. Un instrument care oferă, așadar, diverse soluții, și un răspuns inovator în care specialiștii au mari speranțe. Dar are limite? Da, pentru că, în realitate, inteligența artificială este doar o compilație de date pe care oamenii le cunosc deja. În plus, în ciuda miliardelor sale de resurse, Climate GPT nu deține toate datele existente despre schimbările climatice.
Speranțe și limite
Pentru a funcționa la capacitate maximă și pentru a oferi soluții viabile, baza de date ar trebui actualizată în mod regulat. Mai există o capcană: inteligența artificială este o tehnologie inovatoare, dar foarte consumatoare de energie, dovadă fiind timpul petrecut de oameni în fața ecranelor (TV, telefon etc.) Speranțe și limite... Cu toate acestea, ClimateGPT ar putea fi un pas înainte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.