"Revin în țară pentru că sunt primii care au rămas fără venituri în diaspora. Fiind în general persoane slab calificate sau necalificate, nu vor intra automat în atenția antreprenorilor, mai ales că antreprenorii deja se confruntă cu o criză a salariaților pe care îi au având în vedere contracția economică (scădere comenzi, scădere cerere de oferta).", a declarat Adrian Câciu.
Adrian Câciu: Să ne înţelegem, industriile au nevoie de sprijin
Analistul a explicat că venirea a 1.000.000 de persoane din diaspora provoacă un cost socio-economic anual de 4,05 miliarde euro.
"Cei care vin din diaspora nu dispun de venituri suficiente și vor trebui susținuți de autorități prin diverse mecanisme de susține. Dacă avem în vedere comunicatul INS privind veniturile și cheltuielile populației care ne spun că o persoană cheltuie lunar în jur de 1650 lei, avem o imagine a necesarului de acoperit pentru cele 1 milion de persoane repatriate. Așa ajungem la valoarea de 4,05 miliarde euro anual. Asta în scenariul pesimist, pentru ca în aceste momente, trebuie sa avem în vedere scenariile pesimiste din cauză că totul este într-o dinamica negativa."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.