Conform datelor furnizate de site-ul compari.ro, în 2020 românii își propun să ofere cadouri de Crăciun unui număr mai mic de persoane comparativ cu ceilalți ani.
Vor fi cumpărate cadouri mai ales pentru membrii familiei restrânse, 9 din 10 utilizatori de internet doresc să le ofere cadouri celor mai apropiați.
Faptul că nu le sunt oferite cadouri rudelor mai îndepărtate este justificat prin faptul că sărbătoarea înseamnă bucuria de a fi împreună, și nu cadourile sunt cele care contează.
În cazul cunoștințelor și colegilor de muncă, nu există nici un motiv concret pentru care nu sunt oferite cadouri. În plus, distanța geografică, al doilea val al pandemiei și dificultățile financiare cauzate de aceasta afectează și disponibilitatea de cumpărare a cadourilor, la care se adaugă faptul că nu este sigur că toți vor avea ocazia să se întâlnească personal în perioada sărbătorilor.
Sărbători în pandemie. Moș Nicolae este rugat să păstreze distanța
Așadar în timp ce anul trecut oamenii se pregăteau să cadouri unei medii de 10-11 de persoane, anul acesta lista se limitează la aproximativ 5 persoane.
Datorită numărului mai mic de persoane cărora românii vor oferi cadouri, valoarea acestora, pentru fiecare persoană în parte, poate crește semnificativ.
Cu toate că se vor face cadouri mai puține, cheltuielile nu vor scădea. Românii au un buget mediu alocat pentru cadourile de crăciun de 1.100 de lei, cu 12% mai mult decât anul trecut. Ceea ce înseamnă că bugetul pentru un cadou ajunge până la 220 de lei.
Cei care declară că anul acesta vor cheltui mai puțin pe cadouri pun această scădere pe seama dificultăților financiare cauzate de epidemie (30%), a stilului de viață mai economic (25%) sau consideră mai puțin important cadoul în sine (22%), intenția fiind ceea ce contează cu adevărat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.