Din ce în ce mai multe accidente cu trotinete electrice implicate sunt raportate de Poliție. Din acest motiv, Guvernul României a reglementat noile mijloace de transport, care au devenit foarte rapid populare în rândul cetățenilor, în special în orașele mari și aglomerate, precum București și Cluj-Napoca.
Regulile pentru conducerea trotinetelor electrice au fost stabilite prin OUG 13/2020, în urmă cu mai mult de doi ani de zile. Ele au fost aplicate efectiv prin HG 1.075/2021, adică din toamna anului trecut.
Nerespectarea normelor cu privire la circulația trotinetelor electrice este inclusă în clasa a II-a de sancțiuni – 4-5 puncte de amendă, în valoare de 580 – 725 de lei.
De asemenea, există și sancțiuni mai mari, cuprinse între 580 – 1.160 de lei, care se aplică pentru nerespectarea regulilor privind dotarea vehiculului de deplasare, inclusiv a bicicletelor, circulația pe autostradă etc.
Printre cele mai importante reglementări se numără:
interzicerea circulației cu trotineta electrică pe trotuare. Deplasarea trebuie efectuată pe pistele speciale ori pe carosabil;
interzicerea circulației cu trotineta electrică a persoanelor care au vârsta sub 14 ani împliniți;
interzicerea circulației cu o viteză mai mare de 25 km/h cu trotineta electrică pe drumurile publice;
interzicerea deplasării persoanelor cu vârsta de 14-16 ani fără cască de protecție, pe trotineta electrică;
obligativitatea dotării trotinetelor electrice cu sistem funcțional de direcție, dispozitiv de frânare, sistem de avertizare sonoră, echipament/dispozitiv fluorescent-reflectorizant pe timp de noapte, amplasate pe roți, care în mișcare să formeze un cerc continuu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.