O nouă propunere legislativă se află în dezbatere la Senat și conform căreia sălile de jocuri de noroc vor trebui să îndeplinească o nouă condiție pentru a putea funcționa.
Mai precis este vorba despre obținerea de la Primăriile locale a autorizațiilor de funcționare.
Inițiatorii proiectului legislativ afirmă că autoritățile publice locale vor avea pârghii suplimentare pentru a controla fenomenul jocurilor de noroc, având în vedere că multe dintre aceste săli sunt amplasate în imediată vecinătate a școlilor, parcuri sau a cartierelor rezidențiale.
Conform unui studiu care este invocat de inițiatori, frecventarea unei săli de jocuri de noroc este cu atât mai mare cu cât aceasta este amplasată în apropiere de locuință.
Totodată, aceștia subliniază că legea interzice accesul minorilor în sălile de jocuri, dar amplasarea acestora în proximitatea școlilor și a altor locuri publice îi încurajează pe copii să încerce să joace.
Un raport al Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală din 2020 arată că jocurile de noroc reprezintă una dintre cele mai mari surse de venituri la buget din România, contribuind cu peste 1,6 miliarde de anual.
Cu toate acestea, costurile sociale ale dependenței de jocuri de noroc depășesc cu mult veniturile aduse în plus de acestea. Conform unui studiu realizat de Eurobarometru în 2018, 65% dintre români consideră că jocurile de noroc sunt o problema serioasă în țara noastră. De asemenea, România se află pe locul 6 în Europa în ceea ce privește prevalența jocurilor de noroc, cu o rată de 2,3% a populației adulte care are probleme legate de jocurile de noroc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.