În România, un număr de circa 760.000 de salariați beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată, reprezentând 13,9% din totalul salariaților activi. Guvernul a anunțat majorarea salariului de bază minim brut pe țară la 3.700 de lei, măsură de care vor beneficia direct 1.871.266 de salariați.
În expunerea de motive a OUG-ului se spune că această creștere salarială va avea multiple efecte pozitive asupra economiei, printre care:
Stimularea ocupării și creșterea puterii de cumpărare: Majorarea salariului minim va încuraja ocuparea forței de muncă, creșterea puterii de cumpărare a salariaților și reducerea muncii la negru.
Impact asupra consumului: Creșterea salariului minim va stimula consumul, având astfel o influență pozitivă asupra importului bunurilor de consum.
Atractivitatea muncii: Sectoarele care au cerere de forță de muncă vor deveni mai atractive pentru anumite categorii de salariați, cum ar fi femeile și tinerii, datorită creșterii atractivității muncii.
Impacte indirecte
Pe lângă efectele directe asupra celor 1.871.266 de salariați, majorarea salariului minim brut pe țară va influența și alte aspecte. De pildă persoanele cu handicap vor plăti contribuții mai mari. Astfel, contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate în muncă va crește, deoarece acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78 alin.(3)).
Un alt efect este creșterea punctului de amendă. Punctul de amendă se va majora, întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – art.98).
Sectoare afectate
Măsura creșterii salariului minim va avea un impact semnificativ asupra unor sectoare de activitate, cum ar fi: comerțul, transporturile, IMM-urile.
În aceste sectoare, unde nivelul salariilor este mai mic decât media, măsura va influența creșterea cheltuielilor cu forța de muncă.
Așadar, majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei, susțin inițiatorii, reprezintă o măsură importantă pentru stimularea creșterii economice, îmbunătățirea condițiilor de muncă și creșterea puterii de cumpărare a salariaților, având în același timp efecte semnificative asupra multor sectoare de activitate din România.
Odată cu aplicarea noului salariu minim pe economie, angajații vor rămâne în mână cu 2.217 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.