Din totalul celor 813.448 de angajaţi din administraţia publică centrală, 597.775 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.
Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra la Ministerul Educaţiei, respectiv 291.981, Ministerul Afacerilor Interne - 123.996, Ministerul Apărării Naţionale -74.018, Ministerul Finanţelor - 24.379 şi Ministerul Sănătăţii -18.451.
Potrivit sursei citate, în instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 9.303 de posturi, în cele subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj un număr de 43.853, în timp ce în instituţiile finanţate integral din venituri proprii erau 162.517 posturi ocupate.
Totodată, în administraţia publică locală lucrau, în mai 2022, 456.259 de persoane, dintre care 278.577 în instituţii finanţate integral din bugetele locale şi 177.682 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii.
Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie. Decizie a Guvernului. Sunt şi excepţii
Guvernul va aproba suspendarea ocupării posturilor vacante din instituţiile publice centrale şi locale începând cu 1 iulie.
Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind suspendarea ocupării posturilor vacante din instituţiile publice centrale şi locale începând cu 1 iulie anul acesta.
Potrivit proiectului de OUG, în perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 şi data de 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice, din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineat (1) punctul 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi din instituţiile publice locale, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineat (1) punctul.39 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.
Tot acolo se arată că în cazul posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022 se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată. În proiect se mai spune că prin excepţie de la măsura suspendării în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice.
Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă supus aprobării în Guvern vizează măsuri privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.